Ο Νταβούτογλου παρουσίασε με κάθε επισημότητα την παραίτηση του στις 5 του μήνα λέγοντας πως οι σχέσεις του με τον Ερντογάν παραμένουν “αδερφικές”. Ωστόσο εδώ και καιρό φημολογείτο πως τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Νταβούτογλου η παραίτηση του έγινε για να παραμείνει ενωμένο το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
“Δεν είναι τόσο απόφαση μου όσο ανάγκη. Ότι κι αν συμβεί θα παραμείνω πιστός στον πρόεδρο και δεν θα πω ούτε κουβέντα ενάντια στον Ερντογάν” δήλωσε.
Οι σχέσεις τους χειροτέρεψαν τον Ιούνιο του 2015 όταν το κόμμα δεν κατάφερε να πάρει τις απαραίτητες ψήφους στις εκλογές για να κάνει κυβέρνηση, και στη συνέχεια ο Νταβούτογλου χρειάστηκε να κάνει κυβέρνηση ενότητας.
Επιπλέον ο ίδιος ήταν ενάντια στη θέληση Ερντογάν για μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική “δημοκρατία” με τις υπερεξουσίες να πηγαίνουν σε εκείνον.
Ομοίως ο Νταβούτογλου ενοχλείτο από τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στο έργο της κυβέρνησης χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση προς τούτο. Διότι ο Ερντογάν κατάφερε να βάλει… όλο το σόι του στο υπουργικό συμβούλιο παρά τις διαφωνίες του πρωθυπουργού.
Άλλη βασική διαφωνία ήταν η δυσφορία Νταβούτογλου για τις διώξεις δημοσιογράφων και επιστημόνων που υποστήριζαν τη διαπραγμάτευση για ειρηνευτική συμφωνία με το PKK.
Όταν το υπουργικό συμβούλιο κατάργησε τη βίζα για Ευρωπαίους στην Τουρκία, ο Ερντογάν εξερράγη με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση αυτή έφερε το όνομα Νταβούτογλου και όχι το δικό του. Η δημοτικότητα του Νταβούτογλου για τις επιτυχίες στη σχέση με την Ευρώπη έβαζε στη σκιά τον ίδιο.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε όταν ένα περιοδικό της αντιπολίτευσης δημοσίευσε φωτογραφία του γιου του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας και συμμάχου του Ερντογάν, όπου σε αυτήν έπαιζε ρουλέτα. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι φωτογραφίες δόθηκαν στον τύπο μετά από αίτηση του Νταβούτογλου, ο οποίος το έκανε για να “αποδυναμώσει τη θέση του Προέδρου” όπως τον κατηγορεί ο Ερντογάν.
Επιπλέον η διάθεση που έδειξαν οι ΗΠΑ υπέρ του Νταβούτογλου, ανακίνησε υποψίες στον Ερντογάν πως ο πρωθυπουργός εργαζόταν υπόγεια για να τον “φάει”. Υπενθυμίζεται πως ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν ακύρωσαν μια συνάντηση επίσημη με τον Ερντογάν για τις 5 του μήνα, την ίδια μέρα που τελικά παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου…
Νωρίτερα ο Ομπάμα είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοσιογραφίας στην Τουρκία.
Η συνέχεια θα δείξει για το σκληρό πόκερ που παίζει ο Ερντογάν ενάντια πλέον και στις ΗΠΑ (;) καθώς ο νέος πρωθυπουργός θα είναι μαριονέτα στα χέρια του και δεν θα μπορεί να κουνήσει ρούπι. Μόνος όμως εναντίον όλων ο “σουλτάνος” μάλλον θα περάσει δύσκολα.
Επίσης θα ήταν μάλλον αφελές να υποστηρίξει κάποιος πως ξεμπερδέψαμε τουλάχιστον με την πολιτική “νυφίτσα” που ακούει στο όνομα Νταβούτογλου…