Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κάλεσε σε ενότητα όλων των τζιχαντιστών στη Συρία

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κάλεσε σε ενότητα όλων των τζιχαντιστών στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι (Ayman al Zawahri), παρότρυνε με ηχητικό του μήνυμα την Κυριακή όλες τις αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις της Συρίας να ενωθούν ή αλλιώς να ρισκάρουν τον θάνατό τους (το τέλος τους).

Δεν παρέλειψε, για μια ακόμη φορά, να διακηρύξει ότι οι σουνίτες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι “εξτρεμιστές”, εννοώντας προφανώς ότι η Αλ Κάιντα και η παρέα της είναι οι… “μετριοπαθείς”.

Διάδοχος του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο Ζαουάχρι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Νότια Ασία.

Ωστόσο, η ηγέτιδα δύναμη της Αλ Κάιντα μεταξύ των απανταχού ισλαμιστών και τζιχαντιστών αμφισβητείται τα τελευταία δύο χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία και στις αρχές του 2014 το Ισλαμικό Κράτος διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα και διακήρυξε την αυτονομία του.

Από τότε το Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί να διαδεχτεί την Αλ Κάιντα στην παγκόσμια ηγεσία του τζιχαντιστικού κινήματος, ελέγχοντας εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στη Σύρτη της Λιβύης και στην Υεμένη, ενώ πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έχει ορκιστεί η αφρικανική Μπόκο Χαράμ, η φιλιππινέζικη Αμπού Σαγιάφ και δεκάδες ακόμα οργανώσεις που έχουν διασπαστεί από την Αλ Κάιντα σε Αφρική, Μέση Ανατολή, Καύκασο, κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή.

Οι δυνάμεις της Αλ Κάιντα και του ISIS αναμετρώνται κυρίως στη Συρία. Εκεί ο κυρίως βραχίονας της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, προσπαθεί να ελέγξει τη βορειοδυτική Συρία με τη βοήθεια της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ και μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία του Χαλεπιού.

“Οφείλουμε να επιθυμούμε την ενότητα των Μουτζαχεντίν στη Συρία, ώστε να απελευθερωθεί από τους Ρώσους και τους δυτικούς σταυροφόρους. Αδελφοί μου, το θέμα της ενότητας είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για εσάς”, είπε ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του.

Ο Ζαουάχρι θεωρείται ότι κρύβεται κάπου στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

Στο ίδιο μήνυμά του ο Ζαουάχρι δεν παρέλειψε να εξυμνήσει και τον ιερό αγώνα (τζιχάντ) που διεξάγει το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη βορειοδυτική Συρία.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το κυρίως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, είναι σύμμαχος με τους υποτιθέμενους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), τους οποίους αρχικά υποστήριζε και η Δύση, εκτός από τις Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Όταν οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι η υποστήριξη που έδιναν στον FSA κατέληγε στην Αλ Κάιντα έπαψαν να τον βοηθάνε και επέλεξαν ως συμμάχους τους τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία δημοκρατικών Κούρδων, Αράβων, Τουρκμένων και Ασσυρίων.

Ωστόσο, ο FSA συνεχίζει να είναι ο επίσημος μισθοφορικός και εντολοδόχος στρατός της Τουρκίας στη Συρία, μέσω του οποίου περνάνε όπλα και εφόδια και στην Αλ Κάιντα.

Στο μήνυμά του ο Ζαουάχρι αποκάλεσε τους τζιχαντιστές που μάχονται με το Ισλαμικό Κράτος “εξτρεμιστές και αποστάτες”, εξτρεμιστές επειδή προφανώς θεωρεί την Αλ Κάιντα συγκρινόμενη μαζί τους “μετριοπαθή” και αποστάτες επειδή αποστάτησαν από την Αλ Κάιντα.

Βεβαίως κάθε λογικός και ενημερωμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά μεταξύ της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα