Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι κήρυξαν πόλεμο στο Ιράν – Νέα επίθεση σε Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Κούρδοι κήρυξαν πόλεμο στο Ιράν – Νέα επίθεση σε Φρουρούς της Επανάστασης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Ιράν (KDPI), Κουρδικό Κόμμα Ελευθερίας (PAK), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Οι δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράν επιτέθηκαν σε θέσεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σε αρκετά χωριά στα περίχωρα της κυρίως κουρδικής πόλης Σαρντάσχτ στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τοπικές πηγές την Τετάρτη.

Κούρδοι μιντιακοί ακτιβιστές από το ιρανοκρατούμενο Κουρδιστάν επιβεβαίωσαν ότι οι Πεσμεργκά του Ιράν επιτέθηκαν σε τμήματα των Φρουρών της Επανάστασης στα χωριά Χαμράν, Μυουνί και Σαρτατζά.

Οι επιθέσεις των Κούρδων ανάγκασαν τις ιρανικές δυνάμεις να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές αιφνιδιαστικές επιδρομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συγκρούσεις πήραν μέρος και μαχητικά της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας που χτύπησαν θέσεις των Πεσμεργκά.

Ο διοικητής της ένοπλης πτέρυγας του Κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας (PAK) στο Ιράν, Χοσεΐν Γιαζντάν Μπανά, είχε προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα αναζωπυρώσουν το αντάρτικο ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, σημειώνοντας τότε ότι “το Ιράν θα αντιμετωπίσει έναν ευρύ ένοπλο ξεσηκωμό”.

“Μετά από ένα διάλειμμα δέκα ετών, οι ένοπλοι πυρήνες μας στο ιρανικό Κουρδιστάν, τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK), άρχισαν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους ενάντια στις ιρανικές δυνάμεις”, δήλωσε ο Μπανά την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στο ARA News από την Τεχεράνη ο Κούρδος δημοσιογράφος Μπεχρούζ Κερμανσάχ, είπε ότι η κατάσταση στο ανατολικό Κουρδιστάν (ιρανικό Κουρδιστάν) έχει γίνει πλέον αφόρητη, ιδιαίτερα με τις καθημερινές εκτελέσεις Κούρδων και την καταπίεση που υφίσταται ο κουρδικός πληθυσμός.

Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί και είναι ιρανικό έθνος, συγγενείς των Περσών. Ωστόσο, αν και πρωτοξάδελφα με τους Πέρσες (Ιρανούς), οι Κούρδοι έχουν διαμορφώσει από την αρχαιότητα ξεχωριστή εθνική συνείδηση (για αυτό και από την ιστορία τους ξέρουμε ως “Μηδούς και Πέρσες”, και όχι ως ένα έθνος), πράγμα που τους ωθεί να διεκδικούν και στο Ιράν την ελευθερία τους.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν των σχεδόν 80.000.000 κατοίκων. Το Ιράν, η Περσία δηλαδή, είναι μια πολυεθνική χώρα. Οι Πέρσες αποτελούν το 61% του πληθυσμού του Ιράν, ενώ τα περσικά ως μητρική γλώσσα τα δηλώνει το 53% του πληθυσμού, λιγότεροι κατά 8% από όσοι Ιρανοί δηλώνουν και εθνικά Πέρσες.

Σχετικά άρθρα