Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί ανατίναξαν τράπεζα – θησαυροφυλάκιο του ISIS στη Μοσούλη

Οι Αμερικανοί ανατίναξαν τράπεζα – θησαυροφυλάκιο του ISIS στη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορικές Επιδρομές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τράπεζες,

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσαν τη Δευτέρα δύο ξεχωριστές επιθέσεις σε θέσεις του ιρακινού στρατού στα χωριά Μαχάνα και Χαρ Μπαρντάν νότια της Μοσούλης, στη βορειοδυτική επαρχία Νινευή του Ιράκ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ωστόσο, ο στρατός του Ιράκ με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα το απόγευμα δήλωσε ότι απέκρουσε και τις δύο επιθέσεις.

“Η 15η Μεραρχία και το Τάγμα Καταδρομέων απέκρουσαν τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος σκοτώνοντας 12 τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων 6 βομβιστών αυτοκτονίας και κατέστρεψαν ένα αυτοκίνητο βόμβα πριν αυτό καταφέρει να φτάσει στον στόχο του”, ανέφερε ο ιρακινός στρατός δίχως να κάνει λόγο για ιρακινές απώλειες.

Ακόμα, ο ιρακινός στρατός έκανε γνωστό, μέσω στρατιωτικών πηγών, ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της 9ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων στην ίδια περιοχή, η οποία θα συμμετάσχει στην επικείμενη επιχείριση απελευθέρωσης της Μοσούλης.

Παράλληλα, πολεμικά αεροπλάνα του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές στα δυτικά της Μοσούλης, χτυπώντας μια τράπεζα που χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο το Ισλαμικό Κράτος, σκοτώνοντας όσους τζιχαντιστές τη φρουρούσαν.

Μιλώντας στο ARA News ο Ιρακινός δημοσιογράφος Ραφάτ Αλ Ζαράρι επιβεβαίωσε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα κεντρικά γραφεία της “Τράπεζας της Μοσούλης” σκοτώνοντας τους τζιχαντιστές που βρίσκονταν σε αυτήν.

“Τουλάχιστον τέσσερις τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν και περίπου 1.000.000 δολάρια κάηκαν από τον βομβαρδισμό της τράπεζας”, σημειώνοντας ότι από τον βομβαρδισμό υπέστησαν υλικές ζημιές γειτονικά καταστήματα και παρκαρισμένα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το Ισλαμικό Κράτος απέκλεισε την περιοχή απαγορεύοντας στους κατοίκους να πλησιάσουν για να αποτρέψει διαρροή πληροφοριών και εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γύρω από τη Μοσούλη συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις για την απελευθέρωσή της από το Ισλαμικό Κράτος, όπως Κούρδοι Πεσμεργκά του βόρειου Ιράκ, σιιτικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, δυνάμεις της εθνοφυλακής και μονάδες του τακτικού ιρακινού στρατού.

Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014. Η Μοσούλη πριν την κατάληψή της είχε πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, εκ των οποίων 500.000 -κυρίως Ασσύριοι χριστιανοί και Κούρδοι- την εγκατέλειψαν πριν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Η Μοσούλη είναι η αρχαία Νινευή και αποτελεί την αρχαία και ιστορική πρωτεύουσα των Ασσυρίων.

Σχετικά άρθρα