Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξι χώρες της Ε.Ε. ζητούν παράταση των συνοριακών έλεγχων για δύο χρόνια

Εξι χώρες της Ε.Ε. ζητούν παράταση των συνοριακών έλεγχων για δύο χρόνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σουηδία, Συνθήκη Σένγκεν,

Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ φέρονται σύμφωνα με δημοσιεύματα να επιθυμούν την διατήρηση των ελέγχων των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και πέραν της περιόδου που η συμφωνία του Σένγκεν επιτρέπει.

Το μέτρο της επανενεργοποίησης των συνοριακών ελέγχων υιοθετήθηκε ως «απάντηση» στην τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή το 2015.

Οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα, μεταξύ των μελών της Συνθήκης Σένγκεν, δεν μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από οκτώ μήνες.

Η Σουηδία, η οποία υποχρεούται να αναστείλει το μέτρο έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο, τάσσεται υπέρ της παράτασης της περιόδου χάριτος. Η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο φέρονται επίσης να υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.

Οι έξι χώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Local», έχουν στείλει μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να δώσει εξάμηνη παράταση στα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Θέλουν, επίσης, αυτή η περίοδος να μετατραπεί σε διετή στο μέλλον, αντί για 8 μήνες που ισχύει σήμερα.

Η προθεσμία για την Γερμανία πιο συγκεκριμένα, για να καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους, λήγει τον Μάιο.

Τη Δευτέρα, η Δανία ανακοίνωσε οτι τα μέτρα ελέγχου των συνόρων της θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον εως τις 2 Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και με το ζήτημα της χώρας μας καθώς, νωρίτερα την Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα έτσι ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».

Όπως ανακοίνωσε η Μίνα Αντρέεβα, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα