Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ο Ερντογάν δεν έχει σχέση ούτε με το Ισλάμ ούτε με την πραγματικότητα”

“Ο Ερντογάν δεν έχει σχέση ούτε με το Ισλάμ ούτε με την πραγματικότητα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλάμ, Ισλαμιστές, Κεμάλ Ατατούρκ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνταγματική Αναθεώρηση, Τουρκία,

Οι προθέσεις περί μετατροπής του λαϊκού χαρακτήρα που έδωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία σε θεοκρατικό καθεστώς από τον Ερντογάν, ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων στην κοινωνία της γειτονικής χώρας. Ένας διάσημος θεολόγος του Ισλάμ, ο Χαϊρί Κιρμπασόγλου αναλύει τι ονειρεύεται ο Ερντογάν.

“Αυτός ο άνθρωπος έχει μια λανθασμένη αντίληψη για την πραγματικότητα και νομίζει πως στην Τουρκία όλοι είναι μουσουλμάνοι. Δεν είναι αλήθεια, διότι υπάρχουν διάφορες κοινωνικές κάστες που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία. Πρέπει να θυμηθούμε πως το υπάρχον σύνταγμα που είναι κοσμικό μας επιτρέπει να συμβιώνουμε αρμονικά στο ίδιο κράτος με διάφορες κοινωνικές ομάδες” αναφέρει.

Ο θεολόγος έχει αμφιβολίες κατά πόσον οι τουρκικές αρχές έχουν ιδέα τι είναι το Ισλάμ, αντιλαμβανόμενες τη θρησκεία “ως εργαλείο δικτατορικό με αποχρώσεις ισλαμοφασισμού” και προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό για να διατηρήσουν την εξουσία.

Ο Θεολόγος είναι σίγουρος πως αυτή η πολιτική απειλεί την Τουρκία πρωτίστως, αν αναλογιστεί κανείς πού οδηγεί στην πραγματικότητα. “Αν εφαρμοστούν αυτά που ονειρεύονται οι ισλαμιστές του Ερντογάν, οποιοσδήποτε θα μπορεί να κατηγορηθεί για αθεϊσμό βάσει Συντάγματος”.

Η απόρριψη αυτής της προσπάθειας του Ερντογάν έρχεται από διάφορες πλευρές εντός της Τουρκίας. Οι Κεμαλιστές ειδικά έχουν εξοργιστεί από την απόπειρα μετατροπής της Τουρκίας σε θεοκρατικό καθεστώς και εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χάος ανάλογο με αυτό που προκάλεσε στη Μέση Ανατολή ο θρησκευτικός φανατισμός.

Τα τελευταία 13 χρόνια που κυβερνά το κόμμα του Ερντογάν οι αναλυτές εκτιμούν πως ο βασικός εχθρός ήταν… ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο ισλαμιστής που κυβερνά σήμερα τη χώρα θέλει να γυρίσει την Τουρκία στο σκοταδισμό της θρησκείας από τον οποίο την έβγαλε ο ευρωπαϊστής Ατατούρκ.

Σχετικά άρθρα