Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάχες μεταξύ Κούρδων Πεσμεργκά και Ιρακινών παραστρατιωτικών στη Σαλαντίν

Μάχες μεταξύ Κούρδων Πεσμεργκά και Ιρακινών παραστρατιωτικών στη Σαλαντίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκμένοι,

Μάχες μαίνονται μεταξύ των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράκ και των Ιρακινών σιιτών τουρκμενικής εθνότητας παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων στην πόλη Τουζ Χουρματό στην επαρχία Σαλαντίν του βορειοανατολικού Ιράκ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, που από κοινού πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου μετά από επίθεση των Τουρκμένων σιιτών.

Συγκεκριμένα, Ιρακινοί Τουρκμένοι σιίτες πολιτοφύλακες έριξαν μια χειροβομβίδα στο σπίτι του Κούρδου ταξίαρχου Σιρβάν Σακλάουι, σκοτώνοντάς τον επί τόπου.

Την Κυριακή κηρύχθηκε εκεχειρία, ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις που κόστισαν δεκάδες απώλειες και στις δύο πλευρές, ωστόσο ξέσπασαν πάλι τη Δευτέρα, με όλες τις προσπάθειες για μια νέα εκεχειρία να αποτυγχάνουν.

“Καλούμε τον διοικητή των αδελφών μας της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι [σιιτικής ιρακινής πολιτοφυλακής] να χαλιναγωγήσει αυτούς τους παράνομους και απείθαρχους μαχητές, να συλλάβει τους εγκληματίες και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και να διατάξει όλους τους αδελφούς της πολιτοφυλακής να αποχωρήσουν από το κέντρο της Τουζ Χουρματό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πεσμεργκά Τζαμπάρ Γιαγάρ την Κυριακή.

Αναλυτές ανησυχούν ότι αυτή η σύγκρουση μεταξύ Κούρδων Πεσμεργκά και Ιρακινών Τουρκμένων σιιτών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κοινό αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σκεπτόμενοι την επόμενη ημέρα στο Ιράκ, οι σιίτες παραστρατιωτικοί βλέπουν τους Κούρδους ως απειλή που θα διχοτομήσει το Ιράκ.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους επίσης βλέπουν τους σιίτες ως απειλή, θεωρώντας βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν από τους Κούρδους εδάφη που σήμερα βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο αλλά εκτός του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η επικράτεια του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα κουρδικά εδάφη του Ιράκ. Πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος οι Κούρδοι κατέλαβαν κουρδικές περιοχές που βρίσκονταν εκτός της αυτόνομης επικράτειάς τους.

Οι σιίτες θέλουν οι Κούρδοι να αποχωρήσουν από αυτές τις περιοχές και να επιστρέψουν τον έλεγχό τους στην ιρακινή κυβέρνηση. Όπως αντιλαμβάνεστε ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα τελειώσει με την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

map_iraq

Σχετικά άρθρα