Στις εγκαταστάσεις της Pegatron Corp ‘s στα προάστια της Σαγκάης, όπου καθημερινά παράγονται χιλιάδες iPhone μπήκε το πρακτορείο το Bloomberg.
Το ρεπορτάζ έγινε στο πλαίσιο μια προσπάθειας από την πλευρά της Apple να καταρρίψει τις φήμες που θέλουν τους εργαζόμενούς της στην Κίνα να εργάζονται αμέτρητες ώρες. Έτσι για πρώτη φορά το εργοστάσιο στο οποίο εργάζονται περίπου 50.000 άνθρωποι, άνοιξε τις πόρτες του σε δημοσιογράφο, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.
Ο δημοσιογράφος του Bloomberg ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο από τον John Sheu ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, του ανέφερε: «κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος σε αντιπαραγωγικούς αντιπερισπασμούς, προσκλητήρια και έλεγχους ταυτότητας». Ενα σκανάρισμα του προσώπου είναι αρκετό και γρήγορο, αφήνει να εννοηθεί. Ο εργαζόμενος παρακολουθείται στενά και οποιαδήποτε κίνησή του καταγράφεται από τις εκατοντάδες κάμερες που παρακολουθούν.
«Το γεγονός ότι επιτρέπουν σε έναν δημοσιογράφο να μπει στις εγκαταστάσεις είναι γιατί θέλουν να κάνουν τα πράγματα πιο διαφανή και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα», λέει από την πλευρά της η Jenny Chan καθηγήτρια στο κολέγιο της Οξφόρδης και συνεχίζει: «δεν μας δείχνουν το πώς διαχειρίζονται την επιχείρηση ούτε το όλο σύστημα εργασίας».
Πάντως, ανεξάρτητα από τα όσα καταγράφηκαν είναι αλήθεια είναι κάπως διαφορετική: ο βασικός μισθός παραμένει χαμηλός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χρειάζονται υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα. Άλλωστε σε 1.261 αποδείξεις μισθοδοσίας της Pegatron το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015 τα στοιχεία δείχνουν υπερβολικές υπερωρίες.