Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εγκατέλειψε τη Φαλούτζα του Ιράκ

Η ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εγκατέλειψε τη Φαλούτζα του Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Άνμπαρ, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Φαλούτζα,

Η ηγεσία της σιιτικής ιρακινής παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι ανακοίνωσε, ότι οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, μεταξύ των οποίων πολλοί εμίρηδες, εγκατέλειψαν την πόλη μαζί με τις οικογένειές τους και κατέφυγαν στην περιοχή Θαρτάρ, στα βορειοανατολικά της επαρχίας Άνμπαρ.

Ο σιίτης Ιρακινός διοικητής Τζουμά Φαζαά Τζουμαΐλι δήλωσε με δελτίο Τύπου ότι “σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, Άραβες και ξένοι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εμίρηδες και ένας αριθμός ενόπλων τρομοκρατών, εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα με τις οικογένειές τους και πήγαν στη Θαρτάρ”.

Ο Τζουμαΐλι πρόσθεσε: “Οι πυρήνες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αρχίσει να καταρρέουν, ιδιαίτερα μετά την άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων που θα συμμετάσχουν στις μάχες για την απελευθέρωση της Φαλούτζα τις επόμενες ημέρες”.

Η Φαλούτζα, ή επίσης Φαλούζα ή Φαλούντζα, είναι πόλη στο Ιράκ, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά από την Βαγδάτη, στις όχθες του Ευφράτη, στην επαρχία της Άνμπαρ.

Είναι γνωστή ως η πόλη των τζαμιών, επειδή η πόλη μαζί με τα γύρω χωριά έχουν περισσότερα από 200 τζαμιά. Υπολογίζεται για το 2010 ότι είχε 326.471 κατοίκους.

Η περιοχή της πόλης κατοικείται επί χιλιετίες. Η πόλη χρονολογείται από τους Βαβυλωνιακούς χρόνους, ενώ υπήρξε σημαντικό κέντρο μελέτης των Εβραίων, λόγω της σημαντικής ακαδημίας που υπήρχε στην πόλη.

Το 1947 είχε μόλις 10.000 κατοίκους, αλλά η θέση της πάνω σε ένα από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους του Ιράκ, την ώθησε σε μεγάλη ανάπτυξη μέσω του εμπορίου του πετρελαίου.

Η πόλη βομβαρδίστηκε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου. Η πόλη στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ το 2003 επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες πόλεις, όμως το Νοέμβριο του 2004, οι Αμερικανοί κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη, καθώς την θεωρούσαν προπύργιο των ανταρτών.

Στις 4 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή 6 μήνες πριν εισβάλει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ (Ιούνιος του 2014), η Φαλούτζα εξεγέρθηκε ενάντια στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και «αυτονομήθηκε». Στην πορεία, όπως αποδείχτηκε, η εξέγερση του Ιανουαρίου ήταν υποκινούμενη από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε και επισήμως την πόλη αργότερα.

map_faluja

Σχετικά άρθρα