Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία με ύφος… καμηλιέρη πρόσβαλε βαρύτατα τον Ομπάμα

Η Σαουδική Αραβία με ύφος… καμηλιέρη πρόσβαλε βαρύτατα τον Ομπάμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 11η Σεπτεμβρίου 2001, Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Μπάρακ Ομπάμα, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι Σαουδάραβες έχουν σηκώσει μπαϊράκι απέναντι στις ΗΠΑ και δεν το κρύβουν. Η ψυχρή έως προσβλητική υποδοχή του προέδρου Ομπάμα στο Ριάντ από τη μεσαιωνική θεοκρατική μοναρχία έχει γίνει παγκόσμια είδηση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφτασε στο Ριάντ για να συζητήσει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσουν από κοινού τα θέματα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και της αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Αν και το γνωρίζει η παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Σαουδική Αραβία είναι η “μήτρα” του παγκόσμιου τζιχαντισμού (μαζί με τη σύμμαχό της Τουρκία), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια ακατανόητη άρνηση της πραγματικότητας και ενώ είχαν προηγηθεί οι εκβιασμοί των Σαουδαράβων για απόσυρση 750 δισ. από την αμερικανική οικονομία, θέλησε να προσεγγίσει αυτούς τους μισαλλόδοξους θεοκράτες με όρους “συμμαχίας”, μιας συμμαχίας που κορυφαίοι αναλυτές παγκοσμίως διαπιστώνουν ότι πλέον δεν υφίσταται.

Η Σαουδική Αραβία πλέον παριστάνει την υπερδύναμη και αψηφά τις ΗΠΑ, έχοντας σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι συνέταιρο τον ημίτρελο σουλτάνο της Άγκυρας.

Όταν ο Ομπάμα κατέβηκε από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ριάντ έτυχε ψυχρής υποδοχής.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδική Αραβίας δεν βρισκόταν εκεί για να τον υποδεχθεί προσωπικά, στέλνοντας κάποιους πρίγκιπες στη θέση του.

Ο ίδιος βασιλιάς Σαλμάν μπορεί να μην καταδέχτηκε να υποδεχτεί τον πρόεδρο Ομπάμα στο αεροδρόμιο, δεν έπραξε όμως το ίδιο με τους ηγέτες των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου, τους οποίους υποδέχτηκε άπαντες προσωπικά στο ίδιο αεροδρόμιο.

Το γερμανικό Der Spiegel σχολίασε: “Σήμερα έγινε ξακάθαρο πόσο πολύ ο Ομπάμα έχει εξοργίσει τους Σαουδάραβες. Προφανώς και έλαχε μιας ψυχρής υποδοχής”.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μουσταφά Αλανί, από το Κέντρο Ερευνών του Κόλπου, η απόφαση του Σαουδάραβα βασιλιά να μην υποδεχτεί προσωπικά τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστη και ξεκάθαρο μήνυμα του Ριάντ ότι δεν εμπιστεύεται τον Ομπάμα.

Οι Σαουδάραβες είναι αναστατωμένοι με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα ότι αντί να φιλονικούν συνεχώς μεταξύ τους, Σαουδική Αραβία και Ιράν, θα έπρεπε να “μοιραστούν τη γειτονιά”.

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή εναντιώνονται στα συμφέροντά της.

Το ένα θέμα έχει να κάνει με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη διάθεση των ΗΠΑ να έχουν καλές σχέσεις με την περσική σιιτική θεοκρατική ισλαμιστική δημοκρατία, η οποία αποτελεί τον πρώτιστο εχθρό των σουνιτών Αράβων.

Το άλλο θέμα είναι ότι οι Αμερικανοί δεν εγκρίνουν πλέον την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και της εντολοδόχου της Τουρκίας στη Συρία, δεν υποστηρίζουν δηλαδή την “ισλαμιστική επανάσταση” και το “χαλιφάτο”.

Οι ΗΠΑ ανακάλυψαν κάποια στιγμή, προς τα τέλη του 2014, ότι οι “σύμμαχοί” τους Σαουδική Αραβία και Τουρκία δεν εξυπηρετούν τα δυτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, έχουν αυτονομηθεί και φερόμενες ως υπερδυνάμεις έχουν δική τους -ισλαμιστική- ατζέντα.

Αυτός είναι και ο λόγος που από το καλοκαίρι του 2015 οι ΗΠΑ έπαψαν να υποστηρίζουν ενεργά τους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές στη Συρία και “υιοθέτησαν” τους Κούρδους και κάποιους σκόρπιους Άραβες συμμάχους τους.

Αποκαλύπτεται σιγά σιγά ότι η λεγόμενη “αραβική άνοιξη” ήταν μια συνωμοσία που στήθηκε με τα δισεκατομμύρια της Σαουδικής Αραβίας και χρήσιμους ηλίθιους τους δυτικούς.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τις ισχυρές ενδείξεις ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη συνδέεται με τη Σαουδική Αραβία.

Οι Σαουδάραβες από την πλευρά τους εκβίασαν την Ουάσιγκτον ότι θα αποσύρουν 750 δισ. δολάρια που έχουν επενδύσει στην αμερικανική οικονομία, πράγμα που εκτιμάται ότι θα αποσταθεροποιήσει το δολάριο, εάν το Κογκρέσο, προχωρήσει στη θέσπιση νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες στη Σαουδική Αραβία για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους.

Οι Άραβες ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων για να τροφοδοτούν τις θεωρίες για “σιωνιστικές συνωμοσίες”, ενώ στην πραγματικότητα αρχίζει και ξεκαθαρίζει ότι αυτό που υπάρχει είναι μια ισχυρή και ευρεία συνωμοσία της Σαουδικής Αραβίας εις βάρος της Δύσης.

Μην λησμονούμε εδώ ότι εκατοντάδες τζαμιά σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες και στα Βαλκάνια χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση του σουνιτικού Ισλάμ. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχουν τζαμιά χορηγούμενα από το Ριάντ ξεφυτρώνουν και τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα