Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Μαγιόρκα διώχνουν τους τουρίστες και καλωσορίζουν τους πρόσφυγες!

Στη Μαγιόρκα διώχνουν τους τουρίστες και καλωσορίζουν τους πρόσφυγες!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ισπανία, Μαγιόρκα, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Τουρισμός, Τουρίστες,

Η ισπανική νήσος Μαγιόρκα αναμένεται να πλημμυρίσει φέτος από τουρίστες και ο αριθμός των αφίξεων να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων σε Τουρκία, τη βόρεια Αφρική και σε άλλους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να οδηγήσει φέτος εκατομμύρια επισκέπτες στην Ισπανία.

Τη Μαγιόρκα αντί της Τυνησίας επέλεξε για τον ίδιο λόγο προ ημερών για μια ολιγοήμερη απόδραση και η Ντάγκμαρ από τη Γερμανία. Μια βόλτα στα σοκάκια της ισπανικής νήσου όμως «της έκοψε τη χαρά», όπως διηγείται. «Κάνοντας μια βόλτα στην Πάλμα, μου έμεινε το παγωτό στο λαιμό, πραγματικά τρόμαξα». Σε ένα τοιχάκι αντίκρισε ένα γκράφιτι όπου έγραφε «Tourist go home» και «Refugees welcome».

Μεταξύ γέλιου… και οργής

Στους δρόμους της Μαγιόρκα έκαναν τις τελευταίες μέρες την εμφάνισή τους διάφορα γκράφιτι με διαμαρτυρίες και υβριστικά συνθήματα κατά των τουριστών. Άγνωστο ποιοι κρύβονται πίσω από τις πρωτόγνωρες για το νησί κινήσεις διαμαρτυρίες. Ορισμένοι τουρίστες αντέδρασαν με ψυχραιμία και γέλια, άλλοι ωστόσο με οργή και φόβο. «Θέλετε να πάμε σπίτι μας;», φώναζε ένα ζευγάρι τουριστών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της ισπανικής τηλεόρασης.

Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα φημίζονται για τη φιλοξενία τους. Ακόμη και εκείνοι που δεν απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο γνωρίζουν ότι ο τουρισμός φέρνει το 45% των συνολικών εσόδων του νησιού. Εντούτοις την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των τουριστών προκαλεί και μεγάλο προβληματισμό, μεταξύ άλλων και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κατά τη φετινή σεζόν, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, αναμένονται στη Μαγιόρκα περίπου 13,2 εκατομμύρια τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων Γερμανοί. Ένας αριθμός αυξημένος κατά 16,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά ρεκόρ. Ξενοδόχοι και εστιάτορες αναμένεται να κάνουν χρυσές δουλειές. Εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους επισκέπτες. Η εφημερίδα Diario de Mallorca ανάφερε προ ημερών ότι το προσεχές καλοκαίρι οι θερινές κατοικίες στη «Μάλλε» θα είναι οι ακριβότερες του κόσμου», με τη μέση τιμή να κυμαίνεται στα 256 ευρώ τη διανυκτέρευση, πιο ακριβά δηλαδή από ό,τι στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Ανησυχία για τον μαζικό τουρισμό

Ο τεράστιος αριθμός των τουριστών όμως, τους οποίους ορισμένοι υποδέχονται στη Μαγιόρκα ακόμη και με το σύνθημα «Tourist you are the Terrorist», δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνον στο συγκεκριμένο νησί. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το τηλεοπτικό κανάλι TVE, το οποίο ενημέρωσε για την κίνηση διαμαρτυρίας στο νησί. Στο πλαίσιο των ρεπορτάζ ακούστηκαν πολλές φωνές ανήσυχων πολιτών να τονίζουν πόσο κακό κάνει ο μαζικός τουρισμός στη χώρα.

Η αριστερή κυβέρνηση των Βαλεαρίδων, που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015, χαρακτήρισε τα γκράφιτι «βανδαλισμό». Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Μπαρθελό υπενθύμισε ότι ο τουρισμός φέρνει στο νησί ετήσια έσοδα ύψους 12 δις ευρώ, διασφαλίζοντας 150.000 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει καλέσει στο παρελθόν και σε δράσεις για την καταπολέμηση του μαζικού τουρισμού, τόνισε όμως παράλληλα ότι συγκεκριμένες εποχές του χρόνου η Μαγιόρκα «ασφυκτιά» από τουρίστες. Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου συμμερίζονται αυτή την προσέγγιση.

Στην Ισπανία έχει ξεσπάσει πλέον ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των τουριστών. Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει ένας νέος φόρος για τουρίστες, που θα κυμαίνεται μεταξύ 0,25 και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης τονίζουν ότι στόχος δεν είναι να απωθηθούν οι τουρίστες, αλλά να περιοριστεί ο αριθμός των προσφερόμενων δωματίων και να μοιραστούν καλύτερα οι τουριστικές ροές, ώστε να μην υπάρχει ο συνωστισμός του καλοκαιριού.

ΠΗΓΕΣ: dpa, dw.com

Σχετικά άρθρα