Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι Πεσμεργκά επιτέθηκαν σε στρατιώτες του Ιράν

Κούρδοι Πεσμεργκά επιτέθηκαν σε στρατιώτες του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Κουρδικό Κόμμα Ελευθερίας (PAK), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά,

Κούρδοι Πεσμεργκά του Κουρδικού Κόμματος Ελευθερίας (PAK) επιτέθηκαν σε στρατεύματα του Ιράν την Κυριακή το πρωί.

“Οι Αετοί της Ελευθερίας του ανατολικού Κουρδιστάν (HAK-R) τερμάτισαν την κατάπαυση πυρός με την ισλαμική δημοκρατία του Ιράν”, δήλωσε ο Ρεζγκάρ Αμπασζαντέ, διευθυντής επικοινωνίας της οργάνωσης, μιλώντας στο ARA News.

“Οι δυνάμεις μας επιτέθηκαν στον ιρανικό στρατό στη Σαναντάτζ [στις 17 Απριλίου] και σκότωσαν 2 από αυτούς, τραυμάτισαν 4 και τους πήραν αιχμαλώτους. Επιπλέον, δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν”, δήλωσε, υπονοώντας ότι η κουρδική επίθεση ήταν επιτυχής.

Οι Πεσμεργκά του κόμματος PAK είναι υπό την ηγεσία του Χουσεΐν Γιαζντανπανέχ, του οποίου το κόμμα ιδρύθηκε το 1991.

Οι Πεσμεργκά του PAK πολέμησαν επί δύο χρόνια ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μαζί με τους Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ, αλλά τώρα ο Χουσεΐν Γιαζντανπανέχ δήλωσε, με αφορμή το νέο κουρδικό έτος, Νεβρόζ, στην Ισημερία της 21ης Μαρτίου ότι θα συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του “ανατολικού Κουρδιστάν”, δηλαδή των κατεχόμενων από το Ιράν κουρδικών εδαφών.

“Η κυβέρνηση του Ιράν καταπιέζει τους Κούρδους επί 32 χρόνια, και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις των Πεσμεργκά για να τους αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης στο ARA News.

Ο Ιρανός υπουργός πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένα άτομο που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικά στο δυτικό Ιράν. Ωστόσο, οι Κούρδοι αρνούνται ότι συνελήφθη κάποιο μέλος τους.

Στο Ιράν, με πληθυσμό 78.617.000, οι Κούρδοι υπολογίζονται περίπου στο 10% του πληθυσμού.

Το Ιράν, η Περσία δηλαδή, είναι και σήμερα μια πολυεθνική χώρα.

Οι σημαντικότερες εθνοφυλετικές ομάδες του Ιράν είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%), οι Λουρ (6%), οι Άραβες (2%), οι Βαλούχι (2%), οι Τουρκομάνοι (2%), και άλλοι (1% μεταξύ των οποίων Κασκάι, Αρμένιοι, Εβραίοι και Ασσύριοι).

Σύμφωνα με το World Factbook, η περσική είναι η κύρια γλώσσα του 53% του πληθυσμού, η Αζερική γλώσσα και άλλες τουρκικές διάλεκτοι ομιλούνται σε ποσοστό 18%, τα Κουρδικά 10%, η γλώσσα των Γκιλάκι και Μαζανταρανί 7%, Λουρ διάλεκτοι 6%, Βαλόχι 2%, αραβικά 2%, και άλλες γλώσσες σε ποσοστό 2%.

Σχετικά άρθρα