Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κωνσταντινούπολη: Ερντογάν και τρομοκράτες διώχνουν τους τουρίστες

Κωνσταντινούπολη: Ερντογάν και τρομοκράτες διώχνουν τους τουρίστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκατομμύρια επισκέπτες μαγεύονταν κάποτε από τις ομορφιές της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι πρόσφατα η πόλη ανήκε στους πιο αγαπητούς προορισμούς διεθνώς.

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα οι τουρίστες σταμάτησαν να έρχονται, ενώ σημαντικό ρόλο για την μείωση του τουρισμού παίζει και η κακή εικόνα του Ερντογάν στην ΕΕ.

Οι ουρές μπροστά από την Αγία Σοφία έχουν εκλείψει, το λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια έχει ερημώσει και τα ξενοδοχεία, αν και έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές, παραμένουν άδεια.

Μόλις πέρυσι η αμερικανική εταιρεία πιστωτικών καρτών Mastercard υπολόγιζε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Κωνσταντινούπολη θα έχει περισσότερους επισκέπτες από το Παρίσι.

Όμως οι τρομοκρατικές ενέργειες άλλαξαν τα πάντα. Κυρίως οι επισκέπτες από την Ευρώπη αποφεύγουν τους τελευταίους μήνες την μητρόπολη του Βοσπόρου, η οποία το αργότερο από το 2010, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κατέρριπτε το ένα ρεκόρ τουριστών μετά το άλλο.

Για το 2015 η Mastercard είχε υπολογίσει μάλιστα 12,5 εκατομμύρια επισκέπτες!

Ο πολιτικός μηχανικός Καντίρ Ακούς, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία, μετακόμισε πριν από έξι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Μαζί με ένα φίλο του ίδρυσε μια εταιρία ενοικιάσεως διαμερισμάτων στο Βόσπορο. Τα πρώτα χρόνια ήταν τέλεια, θυμάται με νοσταλγία ο Τούρκος μηχανικός. Ξεκινήσαμε με 6 διαμερίσματα και λίγο αργότερα είχαμε 15. Όταν ξεκίνησαν το 2013 οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, είχαμε ακυρώσεις, αλλά η αγορά το ξεπέρασε πολύ γρήγορα, λέει ο κ. Ακούς.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα τον Ιανουάριο και το Μάρτιο, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 12 Γερμανοί, τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός, έπληξαν πρωτίστως τον τουρισμό.

Η τουρκική κυβέρνηση απέδωσε την ευθύνη των επιθέσεων στο Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο και η κουρδική τρομοκρατική οργάνωση ΤΑΚ, η οποία πραγματοποίησε τρομοκρατικές ενέργειες στον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Άγκυρα απειλεί με επιθέσεις εναντίον τουριστών.

Εκτός, βέβαια, από την τρομοκρατία ο Καντίρ Ακούς αποδίδει την απουσία τουριστών σε διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η κακή εικόνα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Δύση, αλλά και η κριτική που δέχεται τους τελευταίους μήνες για την πολιτική της η τουρκική κυβέρνηση.

Όμως είναι ο πληθυσμός, ο οποίος πλήττεται, διαμαρτύρεται ο τούρκος πολιτικός μηχανικός, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες η δυτική κοινή γνώμη έδειξε ελάχιστη αλληλεγγύη προς την Κωνσταντινούπολη.

Ο Καντίρ Ακούς πάντως σκέπτεται να κλείσει την εταιρεία του. Αν και είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση στην Κων/πολη θα βελτιωθεί, φοβάμαι, ότι ακόμα κι αν ηρεμήσουν τα πράγματα για ένα ή δύο χρόνια θα συμβεί μετά κάτι που θα μας ξαναφέρει στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

«Δυστυχώς το θεμέλια παραείναι σαθρά για να στηρίξεις πάνω τους το επαγγελματικό σου μέλλον», λέει απογοητευμένος ο Τούρκος πολιτικός μηχανικός.

Πηγή: dpa, dw.com

Σχετικά άρθρα