Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθηγήτρια φιλοσοφίας κατηγορείται για “βλασφημία” στο Κουβέιτ (βίντεο)

Καθηγήτρια φιλοσοφίας κατηγορείται για “βλασφημία” στο Κουβέιτ (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Ισλάμ, Ισλαμιστές, Κοράνι, Κουβέιτ, Ορθός Λόγος, Σαρία, Σεΐχα Αλ Τζασέμ,

Μια γυναίκα πανεπιστημιακός (καθηγήτρια φιλοσοφίας) και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σεΐχα Αλ Τζασέμ (Sheikha al Jassem), επιφανής προσωπικότητα στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου, κατηγορήθηκε για “βλασφημία” επειδή πρότεινε το Σύνταγμα του Κουβέιτ (κοσμικός νόμος) να υπερισχύσει του Κορανίου και του ισλαμικού (θεοκρατικού) νόμου.

Η καθηγήτρια φιλοσοφίας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, σε κανάλι του Κουβέιτ, υπερασπίστηκε το κοσμικό κράτος, όπως αυτό θεμελιώθηκε από την Ελληνική Παιδεία και προσπάθησε να επαναφέρει ο Διαφωτισμός κατά τον 18ο αιώνα, προσπαθώντας να υψώσει τη φωνή της λογικής απέναντι στα μισαλλόδοξα κηρύγματα των μουλάδων.

“Όποιος πιστεύει ότι το Κοράνι ή η Σαρία [ο ισλαμικός νόμος] ή η οποιαδήποτε ερμηνεία αυτών των θρησκευτικών κειμένων υπερέχει του Συντάγματος προδίδει το κράτος του Κουβέιτ”, είπε η πανεπιστημιακός.

“Ένας πολίτης που σκέφτεται έτσι αποτελεί απειλή για την Πολιτεία”, πρότεινε, προσθέτοντας ότι “τα πιστεύω του δεν συμπορεύονται με το Κουβέιτ”.

Η συνέντευξη είχε θέμα συζήτησης την άνοδο του εξτρεμιστικού Ισλάμ και της τρομοκρατίας στη χώρα.

Η ίδια μίλησε και για τον διαχωρισμό κράτους και θρησκείας: “Δεν μπορείς να συγκρίνεις αυτά τα δύο [το Σύνταγμα και το Κοράνι], κανένα δεν είναι ανώτερο του άλλου. Το καθένα έχει τη δική του θέση”, είπε, εξηγώντας ότι το Κοράνι είναι ένα βιβλίο για τους μουσουλμάνους ενώ το Σύνταγμα έχει να κάνει με το κράτος του Κουβέιτ.

Τα απολύτως λογικά σχόλιά της, τουλάχιστον για όσους μετέχουν στην Ελληνική Παιδεία και στον Ορθό Λόγο των Ελλήνων, προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις από εκατοντάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θρησκόληπτων φανατικών (έχουμε και στην Ελλάδα -δυστυχώς- τέτοιους), οι οποίοι ζητούσαν οι Αρχές να αναλάβουν δράση εναντίον της όπως και την απομάκρυνσή της από το πανεπιστήμιο.

“Με τρομοκρατούν, παντού, όχι μόνο από το Κουβέιτ αλλά και από τη Σαουδική Αραβία”, είπε η Τζασέμ μιλώντας στο BBC μετά τη θρησκευτική φανατίλα που ξέσπασε εναντίον της.

“Μιλάνε εναντίον μου, λένε για εμένα άσχημα πράγματα, με εξευτελίζουν. Αλλά είμαι συνηθισμένη”.

Η πανεπιστημιακός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη και εάν καταδικαστεί μπορεί να φυλακιστεί για ένα χρόνο σύμφωνα με τους νόμους του Κουβέιτ.

Πρόκειται για μια σύγχρονη Υπατία. Ευχόμαστε αυτή η εξαιρετική γυναίκα, αυτός ο φάρος της Λογικής να μην έχει και τη μοίρα της Υπατίας.

Δείτε το βίντεο με αποσπάσματα από τη συνέντευξή της με υπότιτλους στα αγγλικά:

Σχετικά άρθρα