Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ανατροπή Καντάφι ευνόησε το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αραβική Άνοιξη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Λιβύη, Μετανάστες, Μουαμάρ Καντάφι, Μπάρακ Ομπάμα, Πρόσφυγες, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιχαντιστές,

Η επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 2011 και η ανατροπή του Καντάφι, άφησαν ένα κενό το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε συνέντευξη Τύπου.

“Σε μια τέτοια επέμβαση πρέπει να υπάρχει διαδοχή. Έπρεπε να υποστηρίξουμε τους Λίβυους να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν κυβέρνηση. Σε αυτό εργαζόμαστε από τότε και έχουμε αποτέλεσμα τελευταία με τη συμφωνία για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης. Αλλά αυτό μας πήρε πολύ χρόνο για να το καταφέρουμε και κατά τη διάρκεια της απουσίας μιας κεντρικής ισχυρής κυβέρνησης υπήρχαν συγκρούσεις και το κενό που χρησιμοποιήθηκε για να σχηματιστούν ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος” δήλωσε ο Τόνερ.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά την αποδοχή από μέρους του Ομπάμα πως το μεγαλύτερο αδιέξοδο της προεδρίας του ήταν το ότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες της επέμβασης στη Λιβύη, καθώς η χώρα βυθίστηκε στο χάος και την τρομοκρατία.

Υπό την προεδρία Ομπάμα ανατράπηκε το Μάρτιο του 2011 ο Καντάφι ύστερα από στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των εξεγερμένων της “Αραβικής Άνοιξης”. Ως αποτέλεσμα ο Καντάφι δολοφονήθηκε και μετά ξεκίνησε η περίοδος αστάθειας και ένοπλης διεκδίκησης της εξουσίας από τους εξεγερμένους, κάτι που προκάλεσε τη διάλυση της χώρας και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταγράψει στη Λιβύη 400.000 επίδοξους μετανάστες έτοιμους να περάσουν στην Ευρώπη, γεγονός που προβληματίζει τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σχετικά άρθρα