Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία πουλά πάλι “τσαμπουκά” στο Ισραήλ! – Έχουν σαλτάρει στο… χαλιφάτο

Η Τουρκία πουλά πάλι “τσαμπουκά” στο Ισραήλ! – Έχουν σαλτάρει στο… χαλιφάτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Αφού προσπάθησε να “γλείψει” το Ισραήλ, για να χαλάσει τη συμμαχία Ελλάδος – Ισραήλ αλλά και να βγει από τη γεωπολιτική απομόνωση, η Άγκυρα τελικά δεν “κρατήθηκε” και αποθρασυμένη από τα δισεκατομμύρια που της παρέχει η Σαουδική Αραβία στοχοποίησε για μια ακόμη φορά το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία με το Ισραήλ αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, η Τουρκία θα συνεχίσει να απαιτεί (sic) την άρση του αποκλεισμού ώστε να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της με το Ισραήλ, έπειτα από τη ρήξη που επήλθε λόγω της επίθεσης Ισραηλινών στρατιωτών κατά στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι υπάλληλοι ισλαμιστικής ΜΚΟ – πράκτορες, που επέβαιναν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απαράδεκτο, η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τελειώσει», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Βέβαια, την ίδια ώρα Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah δήλωσε πως η Άγκυρα ανακάλεσε πολλές από τις απαιτήσεις της σχετικά με τη Γάζα και ότι ήταν πρόθυμη να συμβιβαστεί εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί για την χαλάρωση του αποκλεισμού και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες παρότι δε συμφωνούν στο 100% και μολονότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, είναι παραπάνω από πιθανό να βγει θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες.

«Καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να συνεχιστεί αυτό για πολύ καιρό. Αν το Ισραήλ συμφωνήσει με την Τουρκία να σταλεί πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο, οι πρεσβευτές των δύο χωρών θα ξεκινήσουν να υπηρετούν σε Άγκυρα και Τελ Αβιβ σε χρόνο μηδέν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Βεβαίως, πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν είναι το Τελ Αβίβ αλλά τα Ιεροσόλυμα.

Υπενθυμίζεται πως τους περασμένους μήνες οι δύο πλευρές προχώρησαν σε μία προκαταρκτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, η οποία προβλέπει την εκ νέου ανταλλαγή πρεσβευτών, ενώ πιέζεται (από κύκλους γερμανικών “σκανδαλιάρικων” συμφερόντων) και η συνεργασία Άγκυρας – Ιεροσολύμων για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, έργο που το υποστηρίζει η Γερμανία και δεν βρίσκει σύμφωνη την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα