Την απραξία των ευρωπαϊκών αρχών ενάντια στην τρομοκρατία ψέγει ο Κρίστοφερ Πιεχότα, κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να κάνουν περισσότερα για τον έλεγχο των τρομοκρατών, αλλά δεν αξιοποιούν πλήρως τα εργαλεία που οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εταίροι μας δεν χρησιμοποιούν όλα τα δεδομένα μας”, δήλωσε ο Piehota σε αποκλειστική συνέντευξη του στο CNN.
«Εμείς τους παρέχουμε τα εργαλεία. Τους παρέχουμε υποστήριξη, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν για τη δική τους ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σχετικές λίστες υπόπτων που βρίσκονται στις χώρες της ΕΕ, αλλά ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν τις χρησιμοποιούν συστηματικά για τον εντοπισμό υπόπτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρησιμοποιεί μια κεντρική βάση δεδομένων υπόπτων.
Αντ ‘αυτού, κάθε χώρα διατηρεί το δικό της κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω διότι οι 26 ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν μέσα στη “ζώνη Σένγκεν” δεν εκτελούν συνήθεις ελέγχους στα σύνορα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους βαθμούς, ενώ και η ανταλλαγή πληροφοριών έχει βελτιωθεί σημαντικά στον απόηχο της απειλής του ISIS.
«Τίποτα όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε επίπεδο 100%», δήλωσε ο Πιεχότα, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η διαδικασία έγκρισης των ξένων μεταναστών είναι αυστηρή με μια πολυεπίπεδη προσέγγιση ελέγχου, αξιολόγησης και εκτίμησης για τους πρόσφυγες.