Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Άγκυρα επιταχύνει τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Σταθερά προσηλωμένη στον διαχρονικό της στόχο για δημογραφική αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού παραμένει η Άγκυρα, η οποία πιέζει εκ νέου τις κατοχικές «αρχές» για χορήγηση περισσότερων υπηκοοτήτων σε Τούρκους εποίκους.

Οι απαιτήσεις αυτές, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», θα μπορούσαν να βλάψουν την πληθυσμιακή αναλογία που ήδη συμφωνήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Τσενκ Μουτλουγιακαλί αναφέρει ότι η Τουρκία απαίτησε να χορηγηθεί μαζικά ιθαγένεια του ψευδοκράτους σε επιπλέον 26.000 Τούρκους εποίκους.

«Αυτό το αίτημα έχει υποβληθεί κατ’ επανάληψη σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου, τους Υπουργούς και τους μόνιμους υπηρεσιακούς Υφυπουργούς, και απορρίφθηκε», σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως η απάντηση που δόθηκε προς τις τουρκικές Αρχές ήταν ότι «αυτό θα συμβεί εντός του πλαισίου του νέου νόμου». «Τώρα, γι’ ακόμη μια φορά, ζητείται όπως αυτός ο νόμος και τα κριτήρια να καταστούν ‘νεκρό γράμμα’.

Ο λόγος για την έλλειψη ενδιαφέροντος για απόκτηση ‘λευκής ταυτότητας’ είναι, στην πραγματικότητα, το μήνυμα που αποστέλλεται από κάποιους, ότι ‘θα πρέπει να περιμένετε, γιατί η τουρκική πολιτική στην Κύπρο δεν αποδεχόταν τη ‘λευκή κάρτα’ από την αρχή, αλλά αντιθέτως απαιτούσε την χορήγηση άμεσης ιθαγένειας», σημειώνει ο αρθρογράφος, ισχυριζόμενος πως αυτός υπήρξε ένας από τους λόγους της κατάρρευσης της ψευδοκυβέρνησης του συνασπισμού CTP-UBP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που κατέχουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περίπου 100.000. Υπάρχει επίσης, αναφέρει η «Ντουζέν», ο αριθμός των 114.000 «πολιτών» (εποίκων) της ΤΔΒΚ που έγινε αποδεκτός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ουσιαστικά προβλέπεται πως σε περίπτωση λύσης, όλοι οι πολίτες στον Βορρά θα μετατραπούν σε πολίτες της ‘Ενωμένης Κύπρου’», δήλωσε ο Μουτλουγιακαλί, που μεταξύ άλλων σημειώνει καταληκτικά πως, εάν γίνει ακόμη ένα ανεύθυνο βήμα, αυτό θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στη διαπραγματευτική διαδικασία και ειδικότερα στο καθεστώς των εποίκων εκ Τουρκίας που έχουν πάρει την «ΤΔΒΚ» υπηκοότητα, με τον ερχομό στο νησί από το 1974.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες, η τ/κ εφημερίδα «Μιλιέτ» επικαλέστηκε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλούσε την «Πρόεδρο της Βουλής» Σιμπέλ Σιμπέλ να δώσει την τ/κ υπηκοότητα σε δέκα χιλιάδες Τούρκους. «Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα», διερωτήθηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύρους στη χώρα μας. Εσείς γιατί δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;». Παράπονα εξέφρασε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος, μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες, είπε «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας»…

Σχετικά άρθρα