Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Panama papers “τραντάζουν” ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ecofin, The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Βρυξέλλες, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Διαφάνεια, Διαφθορά, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Φοροδιαφυγή,

Στην ατζέντα του άτυπου ECOFIN που θα γίνει στις 22 Απριλίου θα βρεθούν οι πολύκροτες αποκαλύψεις των «Panama Papers», που φανερώνουν ότι χιλιάδες πλούσιοι και πολιτικά ισχυροί έκρυβαν επενδύσεις και περιουσίες σε off-shore εταιρείες που έδρευαν σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και προεδρεύων στο ECOFIN, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ζητά μία επισκόπηση των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει έως σήμερα η Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των αποκαλούμενων Panama Papers έχουν πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος […] Αναμένονται ενέργειες από τις φορολογικές Αρχές και τα εποπτικά σώματα σε πολλά κράτη-μέλη, αλλά και άμεσες ενέργειες [σε επίπεδο] πολιτικής», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Την τελευταία διετία οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει σε μία σειρά κινήσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ένα από τα οχήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι συμφωνίες με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών ή φορολογικών στοιχείων.

Στόχος είναι η διάλυση φορολογικών παραδείσων και καθεστώτων που επιτρέπουν κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γηραιά Ήπειρο.

Σχετικά άρθρα