Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Panama papers είναι μόλις στο ξεκίνημα – Έρχεται “σεισμός” αποκαλύψεων

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FIFA, The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Διαφθορά, Φοροδιαφυγή,

Η αποκάλυψη ότι οι πλούσιοι και ισχυροί του πλανήτη κρύβουν τα χρήματα τους σε φορολογικούς «παραδείσους» με την βοήθεια νομικών εταιρειών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με τα Panama papers.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς διαφάνειας, τα «Έγγραφα του Παναμά», είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της πρακτικής φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής μέσω ενός μεγάλου συστήματος off shore εταιρειών. Η υπόθεση επανέφερε στη δημόσια συζήτηση την φορολογική δικαιοσύνη, τα μέτρα λιτότητας και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις παγκοσμίως με την ενίσχυση των ερευνών κατά της φοροδιαφυγής.

Χθες η αστυνομία της Ελβετίας πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της Uefa σχετικά με τις αποκαλύψεις. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Uefa και σημερινός πρόεδρος της Fifa, Τζιάνι Ινφαντίνο φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Η ελβετική αστυνομία ερευνά τα συμβόλαια που υπέγραψε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου με την εταιρεία Cross Trading/ Teleamazonas το 2006 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Επίσημα το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα για τον σκοπό της διασφάλισης στοιχείων, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν αφορά κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο. H Uefa που συνεργάστηκε με τις ελβετικές αρχές στηρίζει τον Ινφαντίνο τον οποίο αποκάλεσε «τρομερό μέλος του προσωπικού της Uefa για πολλά χρόνια» και «έναν άνθρωπο που πάντα ενεργούσε με απόλυτο επαγγελματισμό και ακεραιότητα».

Ωστόσο η συμφωνία φαίνεται ότι έχει σκιώδη σημεία. Δύο άτομα τα οποία κατηγορούνται από το FBI για δωροδοκία υπέγραψαν την συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα το 2006 με τον Ινφαντίνο. Ο Χούγκο Χίνκις και ο γιος του Μαριάνο μέσω την εταιρείας Cross Trading κατηγορούνται ότι αγόρασαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Uefa Champions League το 2006 προς 111.000 δολάρια και αμέσως τα πούλησαν στο κανάλι Teleamazonas του Εκουαδόρ στην τριπλάσια τιμή, δηλαδή στα 311.170 δολάρια.

Σχετικά άρθρα