Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ουκρανικά στρατεύματα κινούνται εναντίον του Σλοβιάντσκ

Ουκρανικά στρατεύματα κινούνται εναντίον του Σλοβιάντσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, Άρσεν Αβάκοφ, Λουγκάντσκ, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Ρωσία, Σλοβιάντσκ,

Ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτίθενται για να ανακαταλάβουν το Σλοβιάντσκ που τελεί από το Σάββατο υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων και της πολιτοφυλακής.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας την Κυριακή και κρατώντας κάθε επιφύλαξη, μιας και οι Ουκρανοί της μεταβατικής κυβέρνησης έχουν πολλές φορές ανακοινώσει και δηλώσει ασυναρτησίες, επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη του Σλοβιάντσκ.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Eν τω μεταξύ η κατάσταση δείχνει να βγαίνει εκτός ορίων μετά και τη λήξη του τελεσίγραφου του Κιέβου στους φιλορώσους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Το Σάββατο ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλοβιάντσκ κατέλαβαν το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και ένα αστυνομικό τμήμα, υψώνοντας αυτονομιστικές μαύρες, μπλε και κόκκινες σημαίες στα κτίρια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν όπλα και έριξαν χειροβομβίδες προκειμένου να καταλάβουν το αστυνομικό τμήμα, δημιουργώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλή, σύμφωνα με την αστυνομία, κατάσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. «Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ», αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας, την οποία επιβεβαιώνει και αυτόπτης μάρτυρας φωτογράφος του Ρόιτερς, που είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι φορούσαν στολές παραλλαγής και ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

Ο ιδιότυπος αυτός «στρατός», που ονομάζεται πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέντσκ έχει στήσει επίσης «μπλόκα» από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης και ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουγκάντσκ και Ντονέτσκ.

Η δήμαρχος της πόλης Σλοβιάντσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Εν τω μεταξύ, ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ φιλορώσων και αστυνομίας σημειώθηκε στην πόλη Κράματορσκ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσένι Άβακοφ, αληθινά πυρα χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές, όταν οι αυτονομιστές επιχείρησαν να εισβάλουν σε τοπικά κτήρια διοίκησης και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν τραυματίες.

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «τις προκλητικές πράξεις»-όπως τις χαρακτήρισε- στην ανατολική Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα