Στην περσινή επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Μπάρακ Ομπάμα είχε μιλήσει για “το ελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε τα δύο μεγάλα έθνη μας, που τα χωρίζει ένας ωκεανός, αλλά συνδέονται με ένα κοινό πεπρωμένο, γραμμένο όχι για εμάς, αλλά από εμάς”.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε εξυμνήσει την Ελλάδα και την Ελληνική Επανάσταση με τρόπο υπέροχο, λέγοντας ότι “από την αυγή του Έθνους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται ένα δεσμό που σφυρηλατήθηκε μέσα από κοινό αγώνα και βαθιά ριζωμένο σε αμοιβαίες πεποιθήσεις. Οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές (του έθνους) μας που ανακήρυξαν την Αμερικανική Ανεξαρτησία και σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι Έλληνες επαναστάτες πάλεψαν για να αποτινάξουν το ζυγό μιας αυτοκρατορίας, ανανέωσαν το δόγμα που ενώνει τους ελεύθερους ανθρώπους παντού: ότι οι απλοί πολίτες μπορούν να κυβερνούνται μόνοι τους”.
Φέτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το πήγε ακόμα παραπέρα. Λίγες ημέρες μετά από την “αυτοκρατορική” εμφάνιση Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, με το προσφυγικό να ταρακουνά συθέμελα την Ευρώπη, με τη Μέση Ανατολή να βυθίζεται στο χάος του υποδαυλιζόμενου από την Τουρκία τζιχαντιστικού πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας της Δύσης, φώναξε για να ακουστεί παγκοσμίως: “Ζήτω η Ελλάς!”.
Τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκαν στον Λευκό Οίκο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και ηγετικούς παράγοντες της Ομογένειας, για τον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Τόσο στην ομιλία του, όσο και μετά την εκδήλωση σε σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για τη χθεσινή του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε – σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν – 45 λεπτά. Σύντομη αναφορά έκανε κι ο πρόεδρος Ομπάμα.
Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε πως με τον Έλληνα πρωθυπουργό συνομίλησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα.
Για την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ασφαλώς για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τζο Μπάιντεν είπε στην ομιλία του πως μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας εξ ονόματος του προέδρου Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδος.
Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά του στενή συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινές αξίες που ενώνουν τους δύο λαούς και τις δύο δημοκρατίες.
Στη σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους είπε ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα
Με την προσφώνηση «καλωσορίσατε στο Λευκό Οίκο», στα ελληνικά, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του, που έκλεισε με τη ζητωκραυγή στα ελληνικά, «Ζήτω η Ελλάς».
Σε σχέση με το προσφυγικό, ο πρόεδρος Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο του ελληνικού λαού, για τον ανθρωπισμό με τον οποίο έχει αγκαλιάσει όλους αυτούς που έχουν ανάγκη.
Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών που είναι φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ.
«Αυτή δεν είναι μια σχέση ανάμεσα σε κυβερνήσεις, είναι μια σχέση ανάμεσα σε φίλους και σε οικογένειες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις και περνούν μεγάλες δυσκολίες.
Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη όσο ποτέ από την κρίση, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ανθεκτικός και το έχει αποδείξει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις.
Παράλληλα χαρακτήρισε καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεισφορά της ομογένειας.
Σε σύντομη στιχομυθία με τους δημοσιογράφους καθώς χαιρετούσε τον κόσμο, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα, είπε πως «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Δείτε σε βίντεο τι είπε ο Ομπάμα:
Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
Στον κόσμο όλα αλλάζουν, είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επικαλούμενος τον Ηράκλειτο, όμως η αλλαγή δεν είναι ο μοναδικός νόμος στη ζωή, καθώς υπάρχουν κι άλλοι νόμοι.
«Σημαντικότερος μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη της ελευθερίας ως θεμελιώδους και μη διαπραγματεύσιμου στοιχείου της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ελευθερία είναι μια αξία γειωμένη, όχι σε νόμους ή συντάγματα ή κοινωνικές συμβάσεις. Η ανθρώπινη ελευθερία στηρίζεται σε μια αιώνια πραγματικότητα, την ίδια την ύπαρξη και τη φύση του Θεού του Δημιουργού μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε ότι ήταν αυτή η αδιάλλακτη πνευματική αξία της ελευθερίας που οδήγησε το λαό της Ελλάδας το 1821 να ξεσηκωθεί και να αποτινάξει το ζυγό της δουλείας που τους καταπίεζε βαριά για 400 χρόνια. Ο αγώνας τους για ανεξαρτησία, για αυτοδιάθεση, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν ήταν απλώς μια πράξη πολιτικής βούλησης, αλλά μια πράξη αληθινής πίστης και μια παθιασμένη επιθυμία για ελευθερία. Για αυτό σίγουρα θα πρέπει να είναι η θεία βούληση, ότι όλα τα παιδιά του Θεού θα πρέπει να έχουν ζωή, ελευθερία και ευτυχία σε αυτόν τον κόσμο».
Επισημαίνοντας ότι στέκεται ενώπιον ως εκπρόσωπος των απογόνων αυτών των γενναίων Ελλήνων πιστών του 1821, ο προκαθήμενος των Ελληνορθοδόξων της Αμερικής είπε ότι προσεύχεται όπως η δέσμευση των προγόνων μας για την ελευθερία, που σφραγίστηκε με το αίμα τους, να αγκαλιάσει και να γίνει απτή πραγματικότητα στη ζωή όλων των ανθρώπων.
«Η καλύτερη γιορτή της 25ης Μαρτίου ως Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας συμβαίνει κάθε φορά που οι άνθρωποι της καλής θέλησης συνεργάζονται για τη θρησκευτική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελευθερία για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί που φέρει την εικόνα του ελεύθεροι και αμετάβλητου Θεού», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση, ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Τσίπρα – Μπάιντεν
Σε γραπτή ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρει πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά πάνω στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Σε σχέση με το θέμα της οικονομικής κρίσης και των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας προόδου στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τη σημασία όπως η Ελλάδα, το ΔΝΤ κι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».
Επίσης ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη «η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη πορεία μέσω ελάφρυνσης χρέους».
Η συζήτηση κάλυψε και ενεργειακά ζητήματα, με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να συγχαίρει τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο της Ελλάδα στον αγωγό ΤΑΡ καθώς και την ενεργειακή συνεργασία με τη Βουλγαρία, τα οποία χαρακτήρισε «σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας».