Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNN Money: Τι είναι τα Panama Papers και πώς “έσκασε” η ιστορία;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Panama Papers - Όλες οι Αποκαλύψεις, Διαφθορά, Φοροδιαφυγή,

Την Κυριακή 3 Απριλίου η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) δημοσίευσε μια μαζική διαρροή εγγράφων, γνωστής πλέον ως Panama Papers.

Το CNN Money προσπαθεί να δώσει μία σαφή εικόνα και να ενημερώσει τους αναγνώστες του σχετικά με ότι χρειάζεται να ξέρουν για την υπόθεση και τις απαντήσεις γύρω από αυτήν.

Τι είναι τα Panama Papers;
Η ICIJ και ένας διεθνής συνασπισμός ΜΜΕ διερεύνησαν τα εκατομμύρια έγγραφα που φέρεται να αποκαλύπτουν ένα μυστικό δίκτυο που περιλαμβάνει συνεργάτες του ρώσου προέδρου Vladimir Putin και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ ενός μέλους της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA και ανδρών κατά των οποίων οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά.

Γιατί ονομάζονται Panama Papers;
Τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται έως και 4 δεκαετίες πίσω, φέρονται να συνδέονται με τον δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.

Η ICIJ αναφέρει ότι η εταιρεία βοήθησε στη δημιουργία μυστικών εταιρειών και offshore λογαριασμών για παγκόσμιους παίκτες της εξουσίας.

Η ICIJ αναφέρει ότι ένας οικονομικός έλεγχος το 2015 διαπίστωσε ότι η Mossack Fonseca γνώριζε την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών για μόλις 204 από τις 14.086 εταιρείες που διαχειρίζεται στις Σεϋχέλλες, ένα αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού που συχνά περιγράφεται ως φορολογικός παράδεισος.

Είναι σαφές ότι κάτι παράνομο έχει συμβεί;
Τα έγγραφα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα κάποια παράνομη δραστηριότητα. Αλλά οι επιχειρήσεις κέλυφος και οι offshore λογαριασμοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να συγκαλύψουν την προέλευση χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της ιδιοκτησίας εταιρειών.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν ανθρώπους και εταιρείες που οι ΗΠΑ έχουν στη μαύρη λίστα, λόγω διακίνησης ναρκωτικών και διασυνδέσεων με την τρομοκρατία, σύμφωνα με την ICIJ.

Ποιοί εμπλέκονται στα έγγραφα;
Τα έγγραφα αναφέρονται σε 12 νυν ή πρώην παγκόσμιου βεληνεκούς ηγέτες, καθώς και σε 128 άλλους πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους.

Εκτός από τις καταγγελίες που αφορούν τον Putin και τη FIFA, οι εφημερίδες κατηγορούν επίσης τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας ότι έχει δεσμούς, μέσω της συζύγου του, με μια υπεράκτια εταιρεία, αλλά οι πληροφορίες δεν είδαν πλήρως το φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα υποτίθεται ότι δείχνουν πως ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν αποκάλυψε σωστά περιουσιακά του στοιχεία όταν ήταν δήμαρχος του Μπουένος Άιρες.

Πώς έχουν αντιδράσει οι κατηγορούμενοι στα Panama Papers;
Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ως «μια σειρά από ψέματα», με στόχο τη δυσφήμιση toy Putin ενόψει των εκλογών.

Η FIFA, το διεθνές όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου, μίλησε για «γελοιότητες». Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αυστραλία και το Μεξικό έχουν ορκιστεί για έρευνες όσον αφορά την πιθανή φοροδιαφυγή.

Τι λέει η Mossack Fonseca;
Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ramon Fonseca Mora, δήλωσε στο CNN ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι ψευδείς και γεμάτες ανακρίβειες και ότι τα μέρη «σε πολλές από τις περιστάσεις» που επικαλείται η ICIJ «δεν είναι και δεν υπήρξαν ποτέ στους πελάτες της Mossack Fonseca».

Πώς πήρε η ICIJ τα έγγραφα;
Μια ανώνυμη πηγή έδωσε τα έγγραφα στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η εφημερίδα τα μοιράστηκε με την ICIJ.

Άλλες οργανώσεις Μέσων Ενημέρωσης που αναφέρονται στα έγγραφα που περιλαμβάνουν το BBC, την εφημερίδα The Guardian και ο αμερικανικός όμιλος McClatchy.

Σχετικά άρθρα