Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τη Νίσιβη και δεν μιλά κανείς – Διαμαρτυρία δημοσιογράφων

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τη Νίσιβη και δεν μιλά κανείς – Διαμαρτυρία δημοσιογράφων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Καμισλί, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίσιβη, Συρία, Τουρκία,

Ενώ η πανάσχετη και τραγική Ιταλίδα Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, έκανε το χανουμάκι στον Ερντογάν εκφράζοντας “τη διαρκή αλληλεγγύη [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] με την Τουρκία, την κυβέρνησή της και τον λαό της, επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποστήριξή μας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και της βίας”, ο Τούρκος σουλτάνος συνεχίζει να ισοπεδώνει την πόλη Νίσιβη στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Νίσιβη είναι μια κυρίως κουρδική πόλη πάνω στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Στα τουρκικά η πόλη ονομάζεται Nusaybin και στα κουρδικά Nisêbîn. Ο πληθυσμός της είναι περίπου στους 84.000 ανθρώπους.

Είναι μια αρχαία πόλη που αναφέρεται για πρώτη φορά το 901 π.Χ. Στους 30 αιώνες ζωής της έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια όπως και ο πληθυσμός της εθνότητα. Αρχικά ήταν μια Αραμαϊκή πόλη, ύστερα Ασσυριακή, στα ελληνιστικά χρόνια ονομάστηκε Αντιόχεια της Μυγδονίας και αποικίστηκε με Σπαρτιάτες. Στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας απέκτησε σημαντική εβραϊκή κοινότητα και μια μικρότερη αρμενική.

Σήμερα είναι μια κυρίως κουρδική πόλη με αξιόλογη χριστιανική μειονότητα Ασσυρίων.

Η πόλη αυτή είναι ένα από τα προπύργια της κουρδικής αντίστασης απέναντι στο νεοοθωμανικό σχέδιο του τζιχαντιστή Ερντογάν.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν κηρύξει πολλές φορές στην πόλη απαγόρευση κυκλοφορίας και έχουν εμπλακεί σε θανατηφόρες οδομαχίες με τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

Οι απώλειες των αμάχων στη Νίσιβη, Τούρκων πολιτών κουρδικής καταγωγής από τις τουρκικές σφαίρες, είναι μεγάλες. Η Ευρώπη όμως δεν μιλά, ένοχα σιωπά.

Η σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά συνενοχή και η άθλια Μογκερίνι είναι μια από τις συνενόχους των σφαγών που διαπράττονται στη Νίσιβη από το τουρκικό καθεστώς.

Από την πλευρά της Συρίας, ακριβώς δίπλα στη Νίσιβη, υπάρχει η επίσης κουρδική πόλη Καμισλί.

Στη Καμισλί υπάρχει επίσης μεγάλη χριστιανική κοινότητα, Ασσυρίων, Συριάνων και Αρμενίων, από όλα τα χριστιανικά δόγματα, όπως και υπήρχε και σημαντική εβραϊκή κοινότητα που εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας.

map_nisivi Όπως βλέπετε και στον χάρτη, Νίσιβη και Καμισλί είναι χτισμένες δίπλα – δίπλα και απλά τις χωρίζουν τα σύνορα. Στην Καμισλί, με κίτρινο χρώμα οι περιοχές της πόλης που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας, με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες της πόλης που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Από το πρωί της Κυριακής, Κούρδοι δημοσιογράφοι έχουν πάρει θέσεις στη Καμισλί, μεταδίδουν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ενάντια στους κατοίκους της πόλης και παράλληλα διαμαρτύρονται για τη “σιωπή” της παγκόσμιας κοινότητας στα εγκλήματα του Ερντογάν, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

kurds1

kurds2 Κούρδοι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για την ένοχη σιωπή της Δύσης.

nisivi1 Φωτογραφίες μέσα από τη Νίσιβη που βομβαρδίζεται…

nisivi2 Τα τουρκικά άρματα στα σύνορα και μέσα στην πόλη.

nisivi3

Σχετικά άρθρα