Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανικός στο Ισλαμικό Κράτος – Οι Κούρδοι θέλουν τη Μανμπίτζ (φωτο + χάρτης)

Πανικός στο Ισλαμικό Κράτος – Οι Κούρδοι θέλουν τη Μανμπίτζ (φωτο + χάρτης)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Φράγμα Τισχρίν, Χαλέπι,

Το Σάββατο οι κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Φράγμα Τισχρίν στον ποταμό Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος τους είναι η απελευθέρωση της πόλης Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.

Η πόλη Μανμπίτζ είναι στρατηγικής σημασίας γιατί η κατάληψή της θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω “ασφυξία” στους τζιχαντιστές, που βλέπουν συνεχώς τις οδούς ανεφοδιασμού τους να λιγοστεύουν.

Στον χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε που βρίσκεται η Μανμπίτζ και οι αντιμαχόμενες δυνάμεις.

MAP_MANBIJ

Το Ισλαμικό Κράτος, που περιμένει ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η επίθεση των Κούρδων στη Μανμπίτζ, έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους κατοίκους της πόλης.

Συλλήψεις και εκτελέσεις αμάχων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός και να μείνει υπάκουος.

Η Μανμπίτζ ανήκει στην επαρχία του Χαλεπιού. Πριν τον πόλεμο ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 100.000 ανθρώπους. Απέχει 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι Κούρδοι, Κιρκάσιοι και Σουνίτες Άραβες. Η πόλη είναι πανάρχαια. Όταν κατέλαβαν τη Συρία οι Έλληνες επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μανμπίτζ ονομάστηκε αρχικά Ιερόπολις (πόλη του ιερού) και στη συνέχεια Ιεράπολις (Ιερή Πόλη).

Η πόλη εξεγέρθηκε ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού και στις 20 Ιουλίου 2012 εξέλεξε επαναστατικό δημοτικό συμβούλιο. Τον Ιανουάριο του 2014 η Μανμπίτζ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ συγκροτήθηκε πολεμικό συμβούλιο, από Κούρδους και Άραβες, στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), το οποίο ανακοίνωσε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Φράγμα Τισχρίν την απόφαση του να πάρει την πόλη από τους τζιχαντιστές. Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι του πολεμικού συμβουλίου.

military council

Επίσης, συγκροτήθηκε το Τάγμα του Ήλιου του Βορρά, το οποίο θα συμμετάσχει στην πολιορκία της Μανμπίτζ και νέοι άνδρες εντάχθηκαν στη δύναμή του, όπως βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία από το Φράγμα Τισχρίν.

northern_sun_batallion

Σχετικά άρθρα