Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανέκδοτο: Ο Ερντογάν μιλάει για ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης

Ανέκδοτο: Ο Ερντογάν μιλάει για ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, Δημοσιογράφοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Μετά το «λουκέτο» στην εφημερίδα Zaman, έπειτα από την επιβολή διαχειριστών στο πρακτορείο ειδήσεων Cihan, μετά την έφοδο στο περιοδικό Nokta, ύστερα από δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων και διευθυντών εντύπων που «προσέβαλαν» την τουρκική κυβέρνηση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλάει για ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Από τις ΗΠΑ που ταξίδεψε για να συμμετάσχει σε να πραγματοποιήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, έξω από το οποίο διαδήλωση Κούρδων διαλύθηκε με την βίαιη παρέμβαση των ανδρών ασφαλείας του, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδόν με αυθάδεια ισχυρίστηκε πως δεν ασκεί πόλεμο στον τουρκικό Τύπο.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην Κρίστιαν Αμανπούρ του δικτύου CNN και ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον Τύπο, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να συγχέεται η κριτική με την «προσβολή και την δυσφήμιση».

Όπως είπε στη δημοσιογράφο, μάλιστα, «πρέπει να προσδιορίσουμε τι σημαίνει πόλεμος κατά του Τύπου σύμφωνα με τη δίκη σας γνώμη και τι σύμφωνα με τη δική μου».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι δεν έχει κάνει τίποτα «για να σταματήσει την ελευθερία του Τύπου ή την ελευθερία της έκφρασης».

«Αντιθέτως», όπως τόνισε, ο Τύπος στην Τουρκία «έχει ασκήσει κριτική απέναντί μου και απέναντι στην κυβέρνησή, μου επιτέθηκε πολύ σοβαρά. Ανεξαρτήτως αυτών των επιθέσεων ήμασταν πολύ υπομονετικοί και με έναν τρόπο απαντήσαμε σε αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Όσο για το σατιρικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο, το οποίο κυκλοφόρησε στη Γερμανία και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, με την Άγκυρα να καλεί τον Γερμανό πρεσβευτή σε εξηγήσεις, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ακόμα και στη σάτιρα υπάρχουν όρια.

«Μία απλή καρικατούρα, ένα απλό σκίτσο, είναι εντάξει. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό. Αλλά αν σχεδιάσεις μια καρικατούρα και τη συνδέσεις με πράγματα που δεν πρέπει, τότε, φυσικά, πρέπει να περιμένεις ότι δε θα γίνει αποδεκτό», είπε.

Σε ένα παραλήρημα αντιφάσεων, όμως, ο Ερντογάν, συμπλήρωσε πως ο ίδιος είναι «πολύ ανοιχτός στην κριτική, είμαι ανοιχτός πολιτικός και ανοιχτός ηγέτης», τονίζοντας πως ως πρωθυπουργός εργάστηκε για την εδραίωση της δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα