Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν και Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν εξέγερση κατά του Πούτιν στην Κριμαία;

Ερντογάν και Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν εξέγερση κατά του Πούτιν στην Κριμαία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Ισλαμιστές, Κριμαία, Μουσταφά Τζεμίλεφ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τάταροι - Τούρκοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Τούρκος Ουφούκ Ολούτας (Ufuk Olutas), διευθυντής σπουδών εξωτερικής πολιτικής στο τουρκικό Ίδρυμα SETA που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, και παριστάνει το τουρκικό think tank (δεξαμενή σκέψης), άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία να δεχθούν επίθεση από Τατάρους – Τούρκους.

Σε μια ομιλία του που έδωσε σε μια συνάντηση στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Ολούτας είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα συσκεφθεί με τον ηγέτη των Τάταρων της Κριμαίας στο Κίεβο, ώστε να συμφωνήσουν στην εκπαίδευση ταταρικών ένοπλων ομάδων με στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις ρωσικές δυνάμεις.

“Ο αφοσιωμένος σύμμαχός μας, η Σαουδική Αραβία, προσφέρθηκε να παράσχει όλα τα εφόδια, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και εκρηκτικά για τους Τατάρους της Κριμαίας”, είπε ο Ολούτας, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή συμμαχία της Τουρκίας όχι μόνο με τη Σαουδική Αραβία αλλά και με το Κατάρ.

Να σημειωθεί εδώ ότι τον Δεκέμβριο του 2015, και ενώ οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας είχαν γίνει ψυχροπολεμικές εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού βομβαρδιστικού από τους Τούρκους, ο Νταβούτγολου συναντήθηκε με τον πληρεξούσιο της ουκρανικής Προεδρίας για θέματα Τατάρων και πρόεδρο της της Συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Ντζεμίλεφ.

Εδώ να σας υπενθυμίσουμε τι σας γράφαμε στις 27 Δεκεμβρίου 2015

Ο Λένουρ Ισλιάμοφ (Lenur Islyamov), Τάταρος εθνικιστής στην Κριμαία, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει να σχηματίσει μια δύναμη 560 Τατάρων – Τούρκων εθελοντών στο έδαφος της ρωσικής πλέον Κριμαίας, όπως και να υλοποιήσει το σχέδιό του για «αποκλεισμό» της Κριμαίας.

Ο Λένουρ Ισλιάμοφ, που έχει δημοσιεύσει και φωτογραφίες του με Τούρκους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους, εξήγησε ότι το τουρκικό υπουργείο Αμύνης θα παράσχει στους άνδρες του ρούχα (στολές δηλαδή) και παπούτσια.

Αυτό το «τάγμα», σύμφωνα με τον ακροδεξιό Τάταρο «ακτιβιστή», μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο και η κυρίως αποστολή του «θα είναι να υπερασπιστεί τα σύνορα της Κριμαίας από το εσωτερικό της Κριμαίας».

Ο Ισλιάμοφ είναι ένας από τους διοργανωτές του λεγόμενου «αποκλεισμού» της Κριμαίας από ενέργεια και τρόφιμα.

Όταν τον ρωτάνε πώς θα εμποδίσει εμπορικά πλοία να ξεφορτώνουν τρόφιμα στην Κριμαία, απάντα ότι θα επιτίθεται σε αυτά με μικρές βάρκες, αλλά επισημαίνει ότι «υπάρχουν και άλλες πιο ενδιαφέρουσες μέθοδοι» στη διοργάνωση ενός αποκλεισμού.

Μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014, η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας.

Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει αυτό το δημοψήφισμα και συνεχίζει να θεωρεί την Κριμαία έδαφός της.

Οι εθνικιστές Τάταροι Τούρκοι της Κριμαίας πάντα ήταν ενάντια στους Ρώσους.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν με τους εισβολείς Γερμανούς ναζί.

Στην πρόσφατη ουκρανική κρίση, πήραν ολοφάνερα το μέρος της ακροδεξιάς νεοναζιστικής «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης της Ουκρανίας, ωστόσο, όταν η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία δεν αντέδρασαν.

Τώρα που οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι χειρότερες από ποτέ, ακροδεξιοί κύκλοι στην Ουκρανία προάγουν τη συμμαχία της χώρας τους με την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία και σε αυτούς τους σχεδιασμούς εμπλέκονται και εξτρεμιστές Τάταροι Τούρκοι της Κριμαίας.

Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ένα τουρκόφωνο μουσουλμανικό φύλο που εισέβαλε το 1440 στη μέχρι τότε κυρίως ελληνική χερσόνησο.

Η Κριμαία, ως Ταυρίδα, είχε αμιγώς ελληνικό πληθυσμό στην ύστερη αρχαιότητα και τον μεσαίωνα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων της Κριμαίας υπέστη δραστική μείωση, με αρχή την περίοδο του τέλους του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1853–1856), όταν υποχρεώθηκαν σε έξοδο από την Κριμαία με κύριο προορισμό εγκατάστασης την περιοχή της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ουκρανικό κράτος δεν αναγνώρισε τους Έλληνες της Κριμαίας ως «γηγενή εθνότητα», παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες κατοικούν στην Κριμαία πιο παλιά από όλους τους άλλους, Τούρκους, Ρώσους, Ουκρανούς.

Στην Κριμαία, λοιπόν, που οι Ουκρανοί τη θέλουν πίσω και οι Τάταροι Τούρκοι θέλουν να διώξουν τους Ρώσους, στήνεται ένα «σκηνικό» αποσταθεροποίησης από ουκρανικούς και ταταρικούς – τουρκικούς κύκλους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ουκρανικά Μέσα μετέδωσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ντζεμίλεφ (Mustafa Dzhemilev) και τον Ρεφάτ Τσουμπάροφ (Refat Chubarov), δύο Ουκρανούς πολιτικούς Τατάρους στην καταγωγή που επίσης θεωρούνται συνδιοργανωτές του «αποκλεισμού» της Κριμαίας.

Σε αυτά τα «περίεργα» παιχνιδάκια του Ερντογάν, η Μόσχα απάντησε υποδεχόμενη στη Ρωσία τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πολιτικό ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον ημίτρελο σουλτάνο της Άγκυρας ότι οι συνωμοσίες του στην Κριμαία μπορούν να απαντηθούν άμεσα και μέσω των Κούρδων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισλιάμοφ στον ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό RSN ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Μενιάιλο, είπε ότι η Τουρκία κάρφωσε ακόμα ένα μαχαίρι στην πλάτη της Ρωσίας.

Από την πλευρά της η Ιρίνα Γιαρόβαγια, επικεφαλής της επιτροπής Ασφαλείας και Καταπολέμησης Διαφθοράς της Δούμας, είπε ότι εάν οι ισχυρισμοί του Ισλιάμοφ αποδειχτούν αληθινοί, δηλαδή «εάν η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Αμύνης της, διαπράξει βοήθεια προς Ουκρανούς εθνικιστές σαμποτέρ, η υπόληψη των τουρκικών Αρχών θα υποστεί περαιτέρω υποτίμηση, και θα ασφαλίσουν την καταχώρησή τους ως συνένοχοι και προδότες».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ακροδεξιού Τάταρου εξτρεμιστή, ο Φρανζ Κλίντσεβιτς, πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Άμυνας, τόνισε ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό εμπλέκεται σε απόπειρες να παίξει το «χαρτί» των Τατάρων στην Κριμαία ενάντια στη Ρωσία.

«Μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία (Μάρτιος 2014) αυτή η πολιτική επαυξήθηκε, το οποίο, φυσικά, δεν ξέφυγε της προσοχής μας».

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η Τουρκία βοηθά στον σχηματισμό του ταταρικού τάγματος στην Κριμαία όχι μόνο υλικά, με στολές και αρβύλες, αλλά και με ανθρώπους, αφού υπάρχουν φήμες ότι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να ενταχθούν στις τάξεις του.

Σχετικά άρθρα