Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι κυκλώνουν το Ισλαμικό Κράτος και του παίρνουν τα πετρέλαια

Οι Κούρδοι κυκλώνουν το Ισλαμικό Κράτος και του παίρνουν τα πετρέλαια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντέιρ αλ Ζουρ, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χασάκα,

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία των Κούρδων σοσιαλιστών της Συρίας του YPG με τους Άραβες δημοκρατικούς και τους Ασσύριους και Συριάνους χριστιανούς, προωθήθηκε την Πέμπτη στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή ανάμεσα στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ και στην πόλη Ράκα, στην κεντρική Συρία, αναγκάζοντας σε υποχώρηση το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατέλαβαν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Ρουεσίντ αφού έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή Αμπού Χασάμπ, δυτικά της πόλης Μαρκάντα, στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα.

Μιλώντας στο ARA News από τη Χασάκα ο μιντιακός ακτιβιστής Σουλεϊμάν Ναμπί είπε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ των πόλεων Ράκα και Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Η πόλη Ντέιρ Αλ Ζουρ κατέχεται από την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος, και η Ράκα είναι η ντε φάκτο πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Εκπρόσωπος των SDF μιλώντας στο ARA News επιβεβαίωσε την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Ράκας και Ντέιρ Αλ Ζουρ, σημειώνοντας ότι στόχος των SDF είναι να αποκόψουν τη Ράκα ώστε να αρχίσουν την πολιορκία της.

map_syria_proelasi

Οι Κούρδοι έχουν ήδη αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έχοντας καταλάβει τη βορειοανατολική Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο οι SDF κατέλαβαν την εγκατάσταση φυσικού αερίου στη Τζιμπίσα, στη βορειοανατολική επαρχία της Χασάκα, στερώντας το Ισλαμικό Κράτος από μια σημαντική πηγή εσόδων.

Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλευόταν το φυσικό αέριο επί δύο χρόνια για να χρηματοδοτεί τον “ιερό” του πόλεμο, τζιχάντ.

Το Ισλαμικό Κράτος παρήγαγε 5.000 φιάλες φυσικού αερίου την ημέρα στην Τζιμπίσα, τις οποίες πωλούσε στη μαύρη αγορά, δηλαδή στην Τουρκία.

Οι “μετριοπαθείς” ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι το λαθρεμπόριο φυσικού αερίου από τη Τζιμπίσα το έκανε το Ισλαμικό Κράτος σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Δαμασκού και ως απόδειξη επικαλούνται ότι οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, που ήταν άνθρωποι της κυβέρνησης, συνέχισαν να το λειτουργούν και υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Συνολικά 500 εργαζόμενοι αποτελούν το εξειδικευμένο προσωπικά της Τζιμπίσα.

Βεβαίως υπάρχει και η πιθανότητα οι εργαζόμενοι να συνέχισαν να εργάζονται ως όμηροι της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σχετικά άρθρα