Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτά είναι τα τρία πιθανά πυρηνικά χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος

Αυτά είναι τα τρία πιθανά πυρηνικά χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ατομική Βόμβα, Βρόμικη Βόμβα, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί και να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά όπλα ενάντια στη Δύση, προειδοποιεί ένας κορυφαίος πανεπιστημιακός ερευνητής.

Ο ερευνητής του Χάρβαρντ Μάθιου Μπουν (Matthew Bunn) αποκάλυψε ότι τζιχαντιστές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος “εξελίσσονται” και θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα στο κοντινό μέλλον.

Στην έκθεσή του με τίτλο “Χειριζόμενοι το Άτομο”, αναφέρει με λεπτομέρειες την απειλή τριών ειδών πυρηνικής ή ραδιενεργούς τρομοκρατίας.

Αυτές είναι α) η ενεργοποίηση μιας πυρηνικής βόμβας, β) σαμποτάζ σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο και γ) η χρήση μιας “βρόμικης βόμβας” για τη διασπορά ραδιενεργού υλικού.

Μεγαλύτερη έκταση δίνεται στις σελίδες της έκθεσης στην πιθανή απειλή από την ενεργοποίηση μιας πυρηνικής βόμβας, αφού αυτό το χτύπημα θα ήταν και το “πιο καταστροφικό”.

Δυτικοί ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατοχή μιας πυρηνικής ή χημικής κεφαλής από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ερευνητής αναφέρει στη συνέχεια ότι “η ραδιενέργεια από μια βρόμικη βόμβα ίσως να μη σκοτώσει τους πάντες, τουλάχιστον άμεσα, αλλά θα προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, οικονομική αποδιοργάνωση και τεράστια κόστη για την εκκαθάριση της ραδιενέργειας”.

Μια βρόμικη βόμβα, επίσης γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο, είναι στην πραγματικότητα ένα συμβατικό εκρηκτικό, όπως δυναμίτης, πακεταρισμένος μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνυται.

Μια βρόμικη βόμβα σκοτώνει η τραυματίζει είτε λόγω του αρχικού κύματος έκρηξης της συμβατικής βόμβας είτε λόγω της αερομεταφερόμενης ακτινοβολίας και της μόλυνσης που προκαλείται, εξ’ ου και ο όρος βρόμικη.

Τέτοιες βόμβες θα μπορούσαν να είναι είτε μικροσκοπικές φορητές είτε αρκετά μεγάλες όπως μια βόμβα φορτηγό.

Η κατάσταση εμφανίζεται όταν τρομοκράτες αποκτήσουν ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο ή εγκαταστάσεις ακτινοβολίας τροφίμων, την συνδέσουν με μια εκρηκτική ύλη και πυροδοτήσουν την βόμβα σε μια αστική περιοχή.

Η έκρηξη διαδίδει το ραδιενεργό υλικό στη πόλη και εκθέτει πληθυσμό στην ακτινοβολία.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υγείας από μια βρόμικη βόμβα, δεν θα είναι ο καρκίνος, αλλά ο πανικός.

Η δόση ακτινοβολίας από μια βρόμικη βόμβα θα είναι πιθανώς σχετικά μικρή. Ακόμη και μια ισχυρή βρόμικη βόμβα, που αποτελείται από μια ραδιενεργό ράβδο κοβάλτιο-60, αυτό που χρησιμοποιείται για την ακτινοβόληση τροφίμων, θα προκαλούσε δόσεις της τάξεως των μερικών rem για τους ανθρώπους μέσα σε μια ακτίνα μισό-χιλιομέτρου.

Η καταστροφή από ένα σαμποτάζ σε πυρηνικό εργοστάσιο θα εξαρτηθεί από τη φύση της επίθεσης, και τοποθετείται ανάμεσα στις άλλες δύο “ατομικές επιθέσεις” στη διαβάθμιση του καταστροφικού αποτελέσματος.

“Να κατασκευάσουν μια πυρηνική βόμβα δεν είναι κάτι εύκολο, ωστόσο, είναι πιθανό και μέσα στις τεχνικές δυνατότητες μιας εξελιγμένης τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως έχουν επιβεβαιώσει πολλές κυβερνητικές μελέτες”, αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά άρθρα