Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ομπάμα δεν καταφέρνει να περιορίσει την πυρηνική απειλή

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιαπωνία, Ινδία ή Μπάρατ, Ιράν, Ισλαμιστές, Μπάρακ Ομπάμα, Πακιστάν, Πυρηνικά Όπλα, Ρωσία, Τζιχαντιστές,

Με τους φόβους ενός πυρηνικού τρομοκρατικού πλήγματος να ενισχύονται, η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να περιορίσει ή να ελέγξει αποτελεσματικά τη διακίνηση επικίνδυνων πυρηνικών υλικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική της. Με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών ν’ αναφέρουν περαιτέρω επιβράδυνση των προσπαθειών.

Με προεδρική θητεία λιγότερη των 10 μηνών, ο Αμερικανός πρόεδρος συγκεντρώνει στην Ουάσιγκτον τους ηγέτες περισσοτέρων από 50 χώρες για τη διεξαγωγή της Διεθνούς Διάσκεψης Πυρηνικής Ασφάλειας. Είναι η τέταρτη και τελευταία διάσκεψη της προεδρικής του θητείας.

Η επιλογή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να μη συμμετέχει στη διήμερη διάσκεψη ενισχύει τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενισχύουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της τρομοκρατικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος, μέσω της πραγματοποίησης πληγμάτων κατά στόχων πυρηνικού ενδιαφέροντος, για την πιθανή ανάπτυξη βρόμικων βομβών. Οι πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό, θα είναι κεντρικό στην ατζέντα των εργασιών της διάσκεψης.

Παρά τη σχετικά επιτυχημένη προσπάθεια της διακυβέρνησης Ομπάμα να πείσει αρκετές κυβερνήσεις ν’ απαλλαγούν από επικίνδυνα ραδιοενεργά υλικά ή να μειώσουν σημαντικά και ν’ ασφαλίσουν τ’ αποθέματα που διαθέτουν, αρκετές ποσότητες πλουτωνίου και εμπλουτισμένου ουρανίου είναι πιθανό μέσω κλοπής να καταλήξουν στα χέρια ακραίων οργανώσεων.

Η απουσία της Ρωσίας, μιας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις από τη διάσκεψη έχει συμβολικά διπλωματική, αλλά και πρακτική αξία καθώς καθιστά δύσκολη την πλήρη εφαρμογή αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα σε δημοσίευσή του, στην εφημερίδα “The Washington Post,” τόνισε: “ Το πυρηνικό οπλοστάσιο μαζικού χαρακτήρα που αποκτήσαμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ανταποκρίνεται ελάχιστα στις σημερινές απειλές ασφάλειας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία – οι οποίες μαζί διαθέτουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως- πρέπει να διαπραγματευτούν για την περαιτέρω μείωση των οπλοστασίων τους.”

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δε συμμετέχει στη διάσκεψη εξαιτίας “της απουσίας αμοιβαίας συνεργασίας” στην επεξεργασία της ατζέντας της φετινής διάσκεψης.

Παρά την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να συνεργάζονται σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ παρατήρησε ότι η Ρωσία “χάνει μια πραγματική ευκαιρία, καθώς απομονώνεται διεθνώς.” Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ουάσιγκτον μετά την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων εναντίον της, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Οι προσπάθειες για έναν κόσμο με μεγαλύτερη πυρηνική ασφάλεια γίνονται δυσκολότερες από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, αλλά και τις κινήσεις του Πακιστάν ν΄αποκτήσει μικρότερα, τακτικού τύπου πυρηνικά όπλα. Η Ουάσιγκτον φοβάται πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τις τάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή μεταξύ του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, αλλά και της Ινδίας, με έμφαση στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται θύλακες τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης της πυρηνικής διάσκεψης, μετά από μία ομιλία του στην Πράγα, το 2009, τοποθετώντας το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και των επικίνδυνων πυρηνικών υλικών, στο κέντρο της ατζέντας της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του.

Ομως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μετά τη λήξη της θητείας του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο διάδοχός του θα κρατήσει την ατζέντα της διάσκεψης στα θέματα υψηλής προτεραιότητας της προεδρίας του.

Παρά την προσπάθεια που έκανε ο Λευκός Οίκος να προβάλλει τα αποτελέσματα από την προηγούμενη διεξαγωγή της διάσκεψης το 2014, μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι χώρες όπως, η Ιαπωνία, η Ινδία και το Πακιστάν προετοιμάζονται για την αύξηση των αποθεμάτων πυρηνικών υλικών που διαθέτουν.

“Η οργάνωση διασκέψεων πυρηνικής ασφάλειας ασκεί θετική επιρροή, παρά το γεγονός ότι ο στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος πυρηνικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει επιτευχθεί”, σημείωσε σε αναφορά του, το Ινστιτούτο Πυρηνικών Απειλών. Σύμφωνα με το δείκτη πυρηνικής ασφάλειας του αναφερόμενου ινστιτούτου, που παρακολουθεί το βαθμό ασφάλειας των πυρηνικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή όπλων, τα δύο χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη διάσκεψη, δε βελτίωσαν τα μέτρα ασφάλειας.

Η στασιμότητα της κατάστασης αυτής, καταγράφεται στους τομείς της φυσικής προστασίας των πυρηνικών υλικών, της λήψης μέτρων ασφάλειας κατά τη μεταφορά τους, αλλά και στην επανάκτηση ραδιενεργών υλικών.

Η ίδια αναφορά επισημαίνει επίσης, ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αρκετών χωρών είναι “ευαίσθητοι” σε επιθέσεις ψηφιακού τύπου μέσω του Διαδικτύου. Επτά από τις 24 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά υλικά από τα οποία θα μπορούσαν να παραχθούν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Βελγίου, έλαβαν την πιο χαμηλή βαθμολογία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους, αναφορικά με την προστασία τους από ηλεκτρονικές επιθέσεις διαφόρων τύπων.

Δεν είναι λίγοι επίσης οι αναλυτές που επισημαίνουν το κενό από τη μη υιοθέτηση μιας διεθνούς πρακτικής στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας ή ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την ασφαλή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων που συχνά καταγράφονται στα νοσοκομεία ή σε ιατρικά εργαστήρια.

Ωστόσο, η Λάουρα Χόλγκεϊτ, σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα για τα όπλα μαζικής καταστροφής, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από 30 χώρες στην πυρηνική διάσκεψη του 2014, για τη λήψη μέτρων αποτελεσματικής προστασίας από τα πυρηνικά τους απόβλητα. “Η διεθνής κοινότητα έχει καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των τρομοκρατών στα πυρηνικά όπλα. Η εξέλιξη αυτή, μας καθιστά όλους περισσότερο ασφαλείς,” δήλωσε η Χόλγκεϊτ πριν από την έναρξη των εργασιών της φετινής διάσκεψης.

Δύο από τους βομβιστές των Βρυξελλών βιντεοσκοπούσαν την καθημερινότητα του υπευθύνου του βελγικού πυρηνικού προγράμματος και σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση της χώρας, ανέφεραν τα μέσα επικοινωνίας στο Βέλγιο.

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο κλοπής των βασικών συστατικών για την κατασκευή μη τεχνολογικά εξελιγμένης “βρώμικης βόμβας,” παρά την κλοπή εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων. Για την κατασκευή μιας βρώμικης βόμβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβατικός εκρηκτικός μηχανισμός, ώστε να γίνει διασπορά του βλαβερού πυρηνικού υλικού και να προκληθεί πανικός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μεταξύ των υπεύθυνων πυρηνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον έχει εδραιωθεί η άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ενδιαφέρον για την απόκτηση πυρηνικών υλικών, με τη Χόλγκεϊτ να επισημαίνει ότι παρά την πεποίθηση αυτή “δεν υπάρχουν ενδείξεις” ότι οι τζιχαντιστές έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για την απόκτησή τους.

Στη φετινή διάσκεψη για τη διεθνή πυρηνική ασφάλεια, αναμένεται ότι θα υπάρξουν εκ νέου δεσμεύσεις των κρατών που θα συμμετέχουν, προκειμένου να ενισχύσουν τα διάφορα επίπεδα της πυρηνικής τους ασφάλειας, Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι χωρίς τη διεξαγωγή περαιτέρω συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον των ηγετών θα εξανεμιστεί, συμπαρασύροντας την οποιαδήποτε πρόοδο σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.

Σχετικά άρθρα