Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η CIA φωτογράφιζε γυμνούς τους κρατούμενους πριν τους βασανίσει

Η CIA φωτογράφιζε γυμνούς τους κρατούμενους πριν τους βασανίσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, The Guardian, Βασανιστήρια,

Ο “σεξουαλικός εξευτελισμός” είναι μία από τις πρακτικές που εφαρμόζει η CIA σε κρατούμενους, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φωτογράφιζαν γυμνούς τους κρατούμενους, πριν τους βασανίσουν, και μάλιστα υπάρχουν απόρρητες φωτογραφίες που τους δείχνουν με μελανιές και δεμένα μάτια. Πρόκειται για “σεξουαλικό εξευτελισμό”, όπως το περιγράφει ένας ειδικός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιατρικής, πρακτική που -όπως σημειώνει ο Guardian- χρησιμοποιήθηκε στις συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατίας που έκανε η CIA μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες πρώην Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφει ως “πολύ φριχτές”, οι κρατούμενοι της CIA είναι δεμένοι, φέρουν εμφανείς μελανιές και έχουν δεμένα τα μάτια. Σε κάποιες από αυτές υπάρχουν και άνθρωποι που θεωρείται ότι είναι αξιωματούχοι της CIA, δίπλα στους γυμνούς κρατούμενους.

Δεν είναι δημόσια γνωστό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, πόσοι άνθρωποι- στη συντριπτική πλειονότητά τους, αλλά όχι αποκλειστικά, άνδρες- πιάστηκαν στο λεγόμενο δίκτυο «έκτακτων παραδόσεων της CIA, τις εξωδικαστικές μεταφορές κρατουμένων σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες εφαρμόζουν ακόμη πιο σκληρά βασανιστήρια σε σύγκριση με εκείνα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το πέρασμα των χρόνων, έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 50 άτομα. Επίσης δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς τους στόχους της CIA έχουν φωτογραφηθεί γυμνοί.

Σχετικά άρθρα