Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ένα Ισλαμικό Κράτος πληγωμένο είναι ένα επικίνδυνο Ισλαμικό Κράτος”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Foreign Policy, ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Αμπντεσλάμ Σαλάχ, Βομβιστική Επίθεση, Βρυξέλλες, Εφημερίδα Charlie Hebdo, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μοσούλη, Περιοδικό Foreign Policy, Ράκα, Συρία, Τζιχαντιστές,

Τους τελευταίους μήνες το Ισλαμικό Κράτος έχασε έδαφος που πέρασε σε δυνάμεις Κούρδων, υπέστη απώλειες μεγάλες σε αριθμό τζιχαντιστών, ενώ η υποχώρηση στα πεδία της μάχης συνεχίζεται. Το Foreing Policy εξηγεί όμως τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω των εξελίξεων μετά και τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

“Η τρομοκρατική οργάνωση χρειάζεται απεγνωσμένα να δείξει σημάδια επιτυχίας για να δυναμώσει τις τάξεις του και να αποκτήσει διεθνή υποστήριξη και καθώς οι νίκες στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ έχουν δυσκολέψει, ψάχνει άλλο δρόμο να το πετύχει” αναφέρει το Foreign Policy επισημαίνοντας πως η μάχη ουσιαστικά μεταφέρεται στην Ευρώπη εκεί που οι τζιχαντιστές λειτουργούν ως “τρομοκράτες χωρίς σύνορα”.

Η Αλ Κάιντα χρειάστηκε μια δεκαετία για να κάνει δύο σημαντικές επιθέσεις στην Ευρώπη, το 2004 στα τρένα της Μαδρίτης και το 2005 στο Λονδίνο που απείχαν κι ένα χρόνο μεταξύ τους. Όμως το Ισλαμικό Κράτος έκανε κάτι αντίστοιχο σε μόλις δύο μήνες σε Παρίσι και Βρυξέλλες…

Μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015 κανείς δεν περίμενε επίσης πως σε λιγότερο από ένα χρόνο θα χτυπούσε στο Παρίσι δεύτερη φορά.

“Ευρωπαίοι τζιχαντιστές έκαναν επιθέσεις αυτοκτονίας και εκτελέσεις στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας στέλνοντας το μήνυμα της επιτυχίας τους εκ νέου στις μηχανές προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρει το Foreign Policy.

Οι επιθέσεις έδειξαν πως το Παρίσι ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε ότι αφορά την ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν άνετα στην Ευρώπη και οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Παρά τη σύλληψη Αμπντεσλάμ η επίθεση στις Βρυξέλλες έδωσε το δικαίωμα στο Ισλαμικό Κράτος να ανανεώσει την προπαγάνδα του και το “πρεστίζ” του, υποστηρίζει το άρθρο.

Σχετικά με τη διαμάχη κατά πόσον οι τζιχαντιστές μπαίνουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους πρόσφυγες, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει καθώς η πλειοψηφία αυτών που έκαναν τα χτυπήματα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες που το πολύ “να πέρασαν τα διόδια της πόλης τους”, αναφέρει και εκεί εντοπίζει το πρόβλημα…

Το Ισλαμικό Κράτος παρά τις επιθέσεις ωστόσο στις Βρυξέλλες θα χάσει κι άλλο έδαφος τους προσεχείς μήνες, καθώς η Μοσούλη και το Ιράκ φαίνεται πως θα πέσουν στα χέρια των Κούρδων όπως και η “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα στη Συρία, καταλήγει το Foreing Policy.

Σχετικά άρθρα