Ήταν το εφιαλτικό σενάριο που πολλοί Ευρωπαίοι φοβόντουσαν εδώ και μήνες: η πολύνεκρη επίθεση στις Βρυξέλλες, που σκότωσε τουλάχιστον 31 άτομα στην καρδιά της διοικητικής πρωτεύουσας της Ε.Ε.
Η αιματοχυσία προκάλεσε ένα ρίγος σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αξιωματούχοι εδώ και μήνες έχουν εκφράσει τη βαθιά ανησυχία τους για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις από ομάδες όπως ο ISIS.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΤΙΜΕ, για τις βελγικές αρχές, οι επιθέσεις της Τρίτης ήταν ένα σημαντικό πλήγμα μετά από μήνες ερευνών πιθανών τρομοκρατικών δικτύων, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο χρόνος που έγιναν αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσε να συνδέεται με τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή του Salah Abdeslam, του φερόμενου ως δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι.
Ενώ η αστυνομία γιόρτασε τη σύλληψη του Abdeslam την περασμένη Παρασκευή, η χαρά τους κόπηκε από τα τελευταία γεγονότα, που έδειξαν ότι ένα «ευρύ, εκτεταμένο« δίκτυο τζιχαντιστών ήταν μεγαλύτερο από ό, τι οι γαλλικές και βελγικές αρχές είχαν πιστέψει μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο εντοπισμός για τα απομεινάρια του δικτύου της τζιχάντ δεν θα είναι εύκολος, εν μέρει επειδή οι γραμμές του δικτύου είναι όλο και πιο θολές.
Από τις επιθέσεις Charlie Hebdo στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι τζιχαντιστές έχουν αξιοποιηθεί σε τύπου μαφίας οργανωμένο έγκλημα, με πολύ εξελιγμένες πράξεις λαθρεμπορίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Η ανάμειξη των δύο εντελώς ξεχωριστών παρανομιών, του οργανωμένου έγλημα και του βίαιου ισλαμικού εξτρεμισμού καθιστά εξαιρετικά περίπλοκο τον εντοπισμό υπόπτων.
Το γεγονός αυτό καθιστά την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τις μυστικές υπηρεσίες, επειδή είναι δύο διαφορετικά δίκτυα με δύο διαφορετικές λογικές.
Οι βαθιές περικοπές στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη ανέσυραν μία άλλη σημαντική πρόκληση για την εξάρθρωση των δικτύων της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι κυβερνήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στις μεθόδους παρακολούθησης των μεθόδων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες είναι λιγότερο δαπανηρές από την πρόσληψη των ανθρώπων που μπορούν να παρακολουθούν κάθε εν δυνάμει ύποπτο τρομοκρατίας.
Λόγω των περικοπών κατά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, υπάρχουν όλο και λιγότερα άτομα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εξάρθρωσης του δικτύου των υπόπτων τρομοκρατίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ΕΕ, καταλήγει το ΤΙΜΕ.