Οι διαπραγματευτές της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης δέχονται ισχυρές πιέσεις να συζητήσουν για την τύχη του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα τονίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι «το πιο σοβαρό θέμα των διαπραγματεύσεων». Ο διαμεσολαβητής, ενισχυμένος από το ρόλο της Ρωσίας και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, επιμένει πλέον στην εξέταση του θέματος στην ατζέντα των συνομιλιών.
Έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντε Μιστούρα σχολιάζει θετικά την αντιπολίτευση για την εμβάθυνση των ιδεών που παρουσιάζει, ενώ επικρίνει τη στάση βετεράνων διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα τις συνομιλίες.
«Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση επικεντρώνει την προσοχή της σε θέματα αρχών τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξευρεθεί “κοινός τόπος” για τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματευτές της θα έχουν έτοιμες τις θέσεις τους με λεπτομέρειες, αναφορικά με το πως βλέπουν οι ίδιοι τη μεταβατική περίοδο», τόνισε ο κ. Ντε Μιστούρα, εξηγώντας ότι τους έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματευτικών κύκλων το 2012 και το 2014 προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια και κόστισε τη ζωή περισσότερων από 250.000 ανθρώπων, ενώ προκάλεσε τη σοβαρότερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συριακή αντιπολίτευση μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την απομάκρυνση του κ. Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Δαμασκός και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι τέτοια προϋπόθεση δε περιλαμβάνεται στις διεθνείς συμφωνίες που διέπουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Ο πρόεδρος Άσαντ δείχνει πιο ισχυρός στην έναρξη του παρόντος κύκλου των διαπραγματεύσεων, κυρίως μετά την υποστήριξη της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, η οποία συνετέλεσε στην ανατροπή των δεδομένων και οδήγησε στην ανακατάληψη εδαφών από το συριακό στρατό.
Ωστόσο, η αιφνιδιαστική έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα αφήνει να εννοηθεί ότι η Μόσχα αναμένει σοβαρά αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτών. Παράλληλα, ο κ. Ντε Μιστούρα ανέθεσε σε Ρώσο εμπειρογνώμονα καθήκοντα συμβούλου του επί πολιτικών θεμάτων στις διαπραγματεύσεις.
Σε μια εξέλιξη που θα ήταν ασυνήθιστη για τους προηγούμενους διαπραγματευτικούς γύρους, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για μια εβδομάδα στη Γενεύη, χωρίς να διαφαίνεται επί του παρόντος κάποια ένδειξη κατάρρευσή τους. Η εξέλιξη αυτή ωθεί την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης να αποδεχτεί την ατζέντα των θεμάτων διαπραγμάτευσης που θέτει στο τραπέζι ο ντε Μιστούρα. Η αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Αλ Τζααφάρι παρέδωσε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ κείμενο υπό τον τίτλο «Βασικά στοιχεία για μια πολιτική λύση».
«Η αποδοχή των αρχών αυτών θα σημάνει την έναρξη σημαντικού διαλόγου υπό τον ουσιαστικό ρόλο της Συρίας, χωρίς την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Τζααφάρι την Παρασκευή, σε δήλωσή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις χαρακτήρισαν το κείμενο «ρηχό, αδιάφορο και εκτός ουσιαστικού στόχου».
Το κείμενο, στο οποίο δεν γίνεται μνεία για τη μεταβατική περίοδο, παρουσιάζει γενικές αρχές όπως τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους της Συρίας, της εδαφικής ακεραιότητάς της αλλά και τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που το έχουν διαβάσει.