Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πεσμεργκά: “Τώρα πιο εύκολη η απελευθέρωση της Μοσούλης από πριν”

Πεσμεργκά: “Τώρα πιο εύκολη η απελευθέρωση της Μοσούλης από πριν”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μοσούλη, Νινευή, Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές,

Η απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο εύκολη τώρα, εκτιμά αξιωματικός των Κούρδων Πεσμεργκά, γιατί η τζιχαντιστική οργάνωση έχει υποστεί σοβαρές ήττες και έχει αποδυναμωθεί τόσο σε στελεχιακό όσο και σε ένοπλο δυναμικό.

Ο Χουσεΐν Γιαζντανπανά, αξιωματικός των Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στο BasNews ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης είναι τώρα ευκολότερη, επειδή το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τόσο δυνατό όσο στο παρελθόν, ενώ πάμπολλοι από τους ηγέτες και τους ικανούς οπλαρχηγούς του έχουν σκοτωθεί.

“Πολλές στρατηγικής σημασίας περιοχές που κατέχονταν προηγουμένως από το Ισλαμικό Κράτος τώρα ελέγχονται από τους Πεσμεργκά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη βόρεια Συρία με το βόρειο Ιράκ”, εξήγησε.

Ο Καντέρ Καντέρ, ένας άλλος αξιωματικός των Πεσμεργκά, συμφώνησε κι αυτός, μιλώντας στο BasNews, ότι τώρα είναι ευκολότερη η απελευθέρωση της Μοσούλης επειδή μέσα στην πόλη το κλίμα είναι αρνητικό για το Ισλαμικό Κράτος και τεταμένο, ενώ πολλοί από τους ικανούς οπλαρχηγούς της οργάνωσης, πρώην Ιρακινοί σανταμικοί αξιωματικοί, έχουν σκοτωθεί.

Αξιωματικοί του ιρακινού στρατού υπολογίζουν ότι η στρατιωτική επιχείριση για τη Μοσούλη θα ξεκινήσει σύντομα.

Μέχρι σήμερα 4.500 Ιρακινοί στρατιώτες, εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό, έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο του Μακχμούρ και κοιτούν προς τη Μοσούλη, ενώ όπως έχει γραφτεί και στο παρελθόν, οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην πολιορκία της Μοσούλης θα αριθμούν συνολικά κοντά στους 30.000 στρατιώτες.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Είναι πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας της Νινευή και πριν τον πόλεμο είχε κοντά στα 2.000.000 κατοίκους.

Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 δίχως να πέσει ούτε μια σφαίρα, αφού η πολυάριθμη ιρακινή φρουρά της είτε τράπηκε σε φυγή, είτε πέταξαν στολές και όπλα και χάθηκαν ανάμεσα στους πολίτες.

Όπως αποδείχτηκε αργότερα, σε έκθεση του ιρακινού κοινοβουλίου, το Ισλαμικό Κράτος πριν επιτεθεί στη Μοσούλη με δυνάμεις του μέσα από τη Συρία, είχε ήδη φροντίσει να ελέγχει την πόλη με οργανωμένο μαφιόζικο παρακράτος, το οποίο ως πέμπτη φάλαγγα και την παρέδωσε.

Σχετικά άρθρα