Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί κι άλλη μειονότητα να σφάξει – Ποιοι είναι οι Γιαρσανιστές

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί κι άλλη μειονότητα να σφάξει – Ποιοι είναι οι Γιαρσανιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βίντεο, Γιαρσανισμός, Ζωροαστρισμός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μιθραϊσμός, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος διακήρυξαν ότι θα καταδιώξουν και θα σκοτώσουν τους πιστούς της θρησκείας του Γιαρσανισμού (Yarsanism) στο βόρειο Ιράκ επειδή “είναι άπιστοι και πρέπει να εξολοθρευτούν”.

Ο Γιαρσανισμός, ή αλλιώς Αχλ Ελ Χακ (Άνθρωποι της Αλήθειας) είναι μια συγκριτική θρησκεία με 500.000 έως 1.000.000 πιστούς που ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα στο δυτικό Ιράν από τον σουλτάνο Σαχάκ.

Πολλοί πιστοί της θρησκείας είναι Κούρδοι και ονομάζονται Κακάι.

Η πλειονότητα των Κούρδων Κακάι ζει στη βόρεια Μοσούλη και στο ιρακινό Κουρδιστάν και πλέον αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές για διωγμούς, όπως διώχτηκαν και οι Κούρδοι Γιαζίντι.

“Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησαν τους Κακάι στις περιοχές που ζουν, ότι εάν δεν εξισλαμιστούν θα τους σκοτώσουν”, είπε ένας ακτιβιστής μέσα από τη Μοσούλη που μίλησε ανώνυμα στο ARA News.

“Οι Κακάι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος γιατί και στο παρελθόν τζιχαντιστές στο Ιράκ μας έχουν καταδιώξει”, είπε ο Κούρδος μιντιακός ακτιβιστής και Κακάι στο θρήσκευμα Ζαραντάσχτ Αλ Κακί, μιλώντας στο ARA News.

“Ζητάμε από τους Κούρδους Πεσμεργκά να προστατέψουν του Κακάι από τις βαρβαρικές ομάδες”, είπε ο ίδιος προειδοποιώντας ότι μπορεί να συμβούν στους ομοθρήσκους του σφαγές σαν των Γιαζίντι.

Οι οπαδοί του Γιαρσανισμού κατοικούν κυρίως στο δυτικό Ιράν και στο ανατολικό Ιράκ. Στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι, ωστόσο, η θρησκεία έχει πιστούς και από άλλα έθνη, όπως Πέρσες, Αζέρους και Άραβες.

“Είμαστε μια ειρηνική κοινότητα, όπως και οι Γιαζίντι και άλλες θρησκευτικές ομάδες. Το Νταές μας αποκαλεί “αποστάτες” που πρέπει να εξισλαμιστούμε. Δεν μπορούμε να συμβιώνουμε με αυτούς τους βαρβάρους, που σκότωσαν εκατοντάδες Γιαζίντι και εκτόπισαν χιλιάδες”, είπε ο Κακάι στο θρήσκευμα Ντίλο Τσετίν μιλώντας στο ARA News.

Ο Γιαρσανισμός λέγεται σύμφωνα με μια άποψη ότι ήταν αρχικά ένα Τάγμα των Σούφι εντός του σιιτικού Ισλάμ.

Ωστόσο, δεν έχουν ιερό βιβλίο το Κοράνι, δεν τηρούν τις μουσουλμανικές λατρευτικές εκδηλώσεις και προσευχές, δεν αποδέχονται τις ισλαμικές προφητείες. Είναι κουρδικός εσωτερισμός. Αποδέχονται τη μετεμψύχωση, την ισονομία, πιστεύουν στους Αγγέλους κ.α.

Θεωρούνται ένα ακόμα ζωροαστρικό και μιθραϊκό παρακλάδι, κατάλοιπο της αρχαίας ηλιολατρικής κουρδικής θρησκείας των Μηδών, που επιβίωσε μέσα στο Ισλάμ παράλληλα με τους Γιαζίντι.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε μια τελετή Κούρδων Κακάι – Γιαρσανιστών:

Σχετικά άρθρα