Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Der Spiegel εγκαταλείπει την Τουρκία μετά τη φίμωση από τον Ερντογάν

Το Der Spiegel εγκαταλείπει την Τουρκία μετά τη φίμωση από τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Ελευθερία Τύπου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Οι ανταποκριτές του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel στην Τουρκία ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη χώρα, μετά από τρεις μήνες αναμονής για την ανανέωση της δημοσιογραφικής άδειας από το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, την Πέμπτη, οι Γερμανοί διπλωμάτες στη χώρα συνόδευσαν τον Hasnain Kazim, την οικογένειά του και τους συνεργάτες του, στο αεροδρόμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή αποχώρησή του.

Το DPA αναφέρει, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την ανανέωση της ειδικής κάρτας του Kazim, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά του.

«Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας (…) είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία», καταγγέλλει το Spiegel στον ιστότοπό του. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό παρά «τις προσπάθειες που κατέβαλε επί μήνες» ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει διαπίστευση και ως εκ τούτου άδεια παραμονής.

«Σε πολλά άρθρα του έριξε φως, με ισορροπημένο τρόπο, αλλά επικριτικό, στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, όπως κάνει κάθε καλός δημοσιογράφος», σημειώνει επίσης το Spiegel.

«Η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μπορεί να μας οδηγήσει μόνον σε ένα συμπέρασμα, ότι ο ανταποκριτής μας είναι ανεπιθύμητος λόγω της δουλειάς του εκεί», καταλήγει το περιοδικό στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια οκτώ από τους περίπου 20 γερμανούς δημοσιογράφους που έχουν διαπίστευση.

Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για μια αυταρχική παρέκκλιση και κυρίως ότι φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης που είναι επικριτικά απέναντί τους θέτοντας κυρίως υπό την εποπτεία τους την μεγάλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman στις αρχές του Μαρτίου.

Η αποχώρηση του ανταποκριτή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται την ώρα που η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να υπογράψουν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του σχεδίου αυτού, η διαπραγμάτευση του οποίου θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, εκφράζουν φόβους ότι η ΕΕ υποκύπτει σε έναν εκβιασμό της Άγκυρας και κλείνει τα μάτια της στις παρεκκλίσεις της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μέρκελ, η οποία θεωρείται αρχιτέκτονας του σχεδίου, διαβεβαίωσε ωστόσο χθες, μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές, ότι η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τις αξίες της.

«Εξυπακούεται ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή τη μεταχείριση των Κούρδων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν «αναλογική» χρήση βίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση.

Χθες ο Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά αυτών που θεωρεί συνεργούς της τρομοκρατίας -αιρετούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους ή διανοουμένους- μερικές ημέρες μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε σήμερα η ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

Σχετικά άρθρα