Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί όμως ο Πούτιν απέσυρε τα στρατεύματα από τη Συρία;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορικές Επιδρομές, Αλ Νούσρα, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Στις 14 Μαρτίου 2016 ο Πούτιν ξάφνιασε τους πάντες ζητώντας την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία. Η Ρωσία διατηρεί στη χώρα δύο βάσεις με 800 στρατιωτικούς για να εξασφαλίσει τη διατήρηση της παύσης πυρός όπως συμφωνήθηκε.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη η Ρωσία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές που ισοπέδωσαν τους τζιχαντιστές σε όλη την έκταση που χτυπούσαν ανελέητα τα βομβαρδιστικά του Πούτιν. Πέντε μήνες και κάτι μετά, η απόφαση να αποσύρει ξαφνικά τις δυνάμεις από εκεί, άφησε ακόμη και τις ΗΠΑ να αναρωτιούνται.

Για να γίνει κατανοητή η απόφαση της Μόσχας, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο πως τελείωσαν οι επιχειρήσεις.

Από τις πρώτες μέρες των αεροπορικών επιδρομών της Μόσχας στη Συρία, οι ρωσικές αρχές ξεκαθάρισαν ως στόχους βασικούς, τη σταθεροποίηση του κράτους της Συρίας και τη δημιουργία συνθηκών για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ειρήνευσης για έναν πόλεμο που κόστισε πάνω από 250.000 νεκρούς και χάος μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Και οι δύο στόχοι του Πούτιν επετεύχθησαν και αυτός είναι ο λόγος που “απέσυρε” τα στρατεύματα με κάθε επισημότητα και με ιδανική επικοινωνιακή διαχείριση. Ο Άσαντ που μέχρι τώρα αποτελεί την μόνη ορατή λύση για την εξουσία στη χώρα, δεν ανετράπη από τους τζιχαντιστές που ήθελαν για πρωτεύουσα τους τη Δαμασκό. Την ίδια ώρα η Ρωσία ξεκαθάρισε πως δεν την αφορά το να νικήσει ο Άσαντ στον “εμφύλιο”.

Η Ρωσία βλέπει τον Άσαντ ως τη μόνη νόμιμη αρχή που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική λύση στην κρίση των πέντε ετών. Η αρχή της παύσης πυρός στη Συρία στην οποία κάθε μέρα συμμετέχουν και περισσότεροι ένοπλοι, δίνει την ελπίδα μιας ειρηνικής μετάβασης σε μια άλλη κατάσταση.

Για πρώτη φορά από την αρχή της προσφυγικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει πιθανή την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους. Οι επιδρομές των Ρώσων επέτρεψαν στον Άσαντ να κερδίσει έδαφος επί των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Νούσρα και άλλων τζιχαντιστών.

Ο Λευκός Οίκος την ίδια στιγμή είναι εμφανές πως πέτυχε να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων ενώ η Ρωσία πάντα έχει την ικανότητα να χτυπά με πυραύλους από την Κασπία Θάλασσα τους τζιχαντιστές αλλά και πιο κοντά…

Ο μόνος πραγματικά χαμένος από την υπόθεση φαίνεται πως είναι ο Ερντογάν διότι πέραν της ικανότητας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού της Κασπίας, έχει να αντιμετωπίσει και τους πυραύλους S – 400 που έβαλε ο Πούτιν το επίμαχο διάστημα των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία…

Σχετικά άρθρα