Η Μισέλ Ράσελ (Michelle Russell), 43 ετών, είναι μια γυναίκα που ζει με τον δεκάχρονο γιο της σε ένα ήσυχο σουηδικό χωριό.
Τρομοκρατημένη επικοινώνησε με τη βρετανική Express για να καταγγείλει ότι η ήσυχη και ειρηνική κοινότητα επιλέχθηκε να φιλοξενήσει μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες, πράγμα που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία που φοβάται για τα χειρότερα.
Η Μισέλ Ράσελ είπε στην Express ότι το τοπικό [δημοτικό] συμβούλιο είναι “εντελώς απροετοίμαστο” για την άφιξη περισσοτέρων από 300 μεταναστών στο τέλος του μήνα.
Η Μισέλ Ράσελ, που μετακόμισε στη Σουηδία από το Στόκπορτ του Μάντσεστερ, στην Αγγλία, είπε στην Express ότι η εγκληματικότητα, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και φόνων στις σουηδικές πόλεις και χωριά όπου μετανάστες έχουν ήδη εγκατασταθεί, έχει σπείρει τον φόβο στην κοινότητα που ζει.
“Το [δημοτικό] συμβούλιο δεν είναι προετοιμασμένο για καμία μορφή ασφαλείας. Μένω πάνω στον [κεντρικό] δρόμο και ο 10χρονος γιος μου πάει με τα πόδια στο σχολείο”
“Τα παιδιά του χωριού δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περνάνε με τα ποδήλατα ή με τα πόδια για να πάνε στο σχολείο μπροστά από τα σπίτια που θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες”.
“Μόλις του έδωσα την ελευθερία να περπατά και να πηγαίνει στο σχολείο με το ποδήλατο μόνος του, επειδή το χωριό είναι ασφαλές και ήσυχο. Τώρα θα αναγκαστώ να μην τον αφήνω μόνο του”.
Η Μισέλ Ράσελ ανησυχεί ότι θα προκληθούν εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και των νεοφερμένων, που έρχονται σε μεγάλους αριθμούς από τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Αστυνομία στη Σουηδία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τις γυναίκες να μην βγαίνουν από τα σπίτια ασυνόδευτες μετά από τη μεγάλη αύξηση που έχουν σημειώσει οι σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά από άνδρες “ξένης καταγωγής”.
Στην κάποτε φιλήσυχη πόλη του Östersund οι γυναίκες δεν τολμούν πια να βγουν από τα σπίτια τους, ύστερα από 8 σεξουαλικές επιθέσεις μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Εκεί άνοιξε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο οποίο μένουν 900 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ.
Στο τελευταίο περιστατικό τρεις άνδρες περικύκλωσαν μια γυναίκα, την έριξαν στο έδαφος, τη χτύπησαν και προσπάθησαν να της τραβήξουν τα παντελόνια. Σώθηκε επειδή ήξερε πολεμικές τέχνες.
Είχε προηγηθεί η παρενόχληση δύο 10χρονων κοριτσιών σε μια στάση λεωφορείου από μια συμμορία ανδρών, οι οποίοι έβαλαν “χέρι” στα παιδιά και τα απειλούσαν να τα βιάσουν.
Μια άλλη γυναίκα δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο, που της έσκισε το φρύδι, από έναν άνδρα που απειλούσε να τη σκοτώσει, αφού πρώτα είχε κάνει ένα απρεπές σχόλιο για εκείνη.
Μια ακόμα γυναίκα ενώ περπατούσε μόνη της στον δρόμο δέχθηκε επίθεση από τρεις άνδρες, που τη ξυλοφόρτωσαν, την έριξαν στο έδαφος και της έβαζαν τα δάχτυλα στο στόμα , ενώ την έβριζαν και τις έλεγαν ανήθικες κουβέντες.
Η αστυνομία στο Östersund, μια πόλη με πληθυσμό 45.000, δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοια περιστατικά.
Η Σουηδία είναι μια χώρα υπερήφανη για το καταφύγιο που έχει προσφέρει στους πρόσφυγες εδώ και ολόκληρες δεκαετίες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παρά κάποιες παραφωνίες από την ακροδεξιά.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Express, η κάποτε φιλόξενη χώρα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης όπου οι Σουηδοί φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους και η αστυνομία δέχεται επιθέσεις από μετανάστες.
Ένας άλλος φόβος που υπάρχει είναι ότι πολλοί μετανάστες λένε ψέμματα για τις ηλικίες τους, δηλώνοντας ανήλικοι. Πολλοί Σουηδοί καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν τσεκάρει τις πραγματικές ηλικίες και υπάρχει ο κίνδυνος ενήλικοι να είναι στα σχολεία στις ίδιες τάξεις με ανήλικα παιδιά.
Ο πρόσφυγας που μαχαίρωσε την Αλεξάνδρα Μέζχερ μέχρι θανάτου, μια εθελόντρια σε κέντρο φιλοξενίας, ήταν ενήλικος όπως αποδείχτηκε και όχι 15χρονος όπως είχε δηλώσει.
Η Σουηδία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης με 10.000 αιτούντες άσυλο να φτάνουν στο έδαφός της κάθε εβδομάδα.
Το 2015 η Σουηδία, με πληθυσμό 9,5 εκ., δέχθηκε περισσότερες από 160.000 αιτήσεις παραχώρησης ασύλου.