Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαδηλώσεις μετά ξύλου στη Γαλλία – Πολίτες κατά της αλλαγής εργασιακών σχέσεων

Διαδηλώσεις μετά ξύλου στη Γαλλία – Πολίτες κατά της αλλαγής εργασιακών σχέσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Φρανσουά Ολάντ,

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στις διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους με κλίμα έντασης να επικρατεί στη Λυών. Στο τέλος τους συλλαλητηρίου, όταν μια ομάδα διαδηλωτών συγκρούσθηκε με αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν δυο αστυνομικοί κι ένας πολίτης και συνελήφθησαν τρις διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Έως 1.500 νέοι και νέες συμμετείχαν σε συλλαλητήριο το πρωί στο Παρίσι ενώ πολλές χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στη Μασσαλία. «Σταματήστε να συνθλίβετε το δικαίωμά μας στο μέλλον», έγραφε ένα πανό στη Μασσαλία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οργής κατευθυνόταν προς την υπουργό Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί.

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θέτουν υπό διαπραγμάτευση σχεδόν όλες τις πλευρές των αυστηρά κωδικοποιημένων κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη Γαλλία.

Κόντρα για προσλήψεις και απολύσεις

Τα πάντα, από το ανώτατο όριο εργασίμων ωρών μέχρι τις διακοπές και το επίδομα αδείας, τίθενται υπό λεπτομερή εξέταση στην προσπάθεια να λυθούν τα χέρια των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους με μόνιμες συμβάσεις, ευνοώντας ιδιαίτερα τους νέους, όμως συνδικάτα και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος πιστεύουν πως πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.

Αν και η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα θα παραμείνει στις 35 ώρες, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα μπορούν να διαπραγματεύονται ενδο-επιχειρησιακές συμφωνίες για την κατανομή του εργασιακού φόρτου σε περίοδο τριών ετών και θα μπορούν να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα το ανώτερο σε 46 ώρες για 16 συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους με μισθολογικές διεκδικήσεις.

Μπροστά σε αυτή την αναταραχή η κυβέρνηση μετέθεσε για τις 24 Μαρτίου την παρουσίαση του σχεδίου της στο υπουργικό συμβούλιο και πολλαπλασίασε αυτή την εβδομάδα τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σχετικά άρθρα