Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Δεν θα επιτρέψουμε η φωτιά της Συρίας να κάψει τον Λίβανο”

“Δεν θα επιτρέψουμε η φωτιά της Συρίας να κάψει τον Λίβανο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λίβανος, Τζιχαντιστές,

Ο αρχηγός του στρατού του Λιβάνου, Jean Qahwaji, προσπάθησε τη Δευτέρα να καθησυχάσει με δηλώσεις του όσους αμφισβητούν την ασφάλεια στη χώρα του και ορκίστηκε να χτυπήσει με σιδερένια γροθιά κάθε απόπειρα να προκληθεί χάος.

“Διαβεβαιώνω τους Λιβανέζους ότι ο στρατός σήμερα είναι ισχυρότερος από ποτέ και η ασφάλεια στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας είναι υπό έλεγχο”, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου.

“Οι κακεντρεχείς φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με αστάθεια στον Λίβανο ή την έκρηξη σχισματικών διαμαχών είναι αβάσιμες”, είπε.

“Είμαστε σταθεροί στην απόφασή μας να μην επιτρέψουμε τη διάδοση της πυρκαγιάς που καίει την περιοχή μας και στον Λίβανο και θα χτυπήσουμε με σιδερένια γροθιά κάθε προσπάθεια να αναβιώσουν σχεδιασμοί χάους, διχόνοιας και διχοτόμησης”, υπογράμμισε ο αρχηγός του στρατού.

Επίσης υποσχέθηκε ότι ο στρατός “θα παραμείνει σε ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα, στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στα σύνορα, να αποκρούει το Ισραήλ και τις συνωμοσίες του, και να διατηρεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο εσωτερικό”.

Ο Λίβανος είναι μια πολυεθνική και πολυθρησκευτική χώρα. Ο μισός πληθυσμός είναι χριστιανοί και ο άλλος μισός μουσουλμάνοι. Υπάρχουν χριστιανοί όλων των δογμάτων, όπως και σουνίτες και σιίτες μουσουλμάνοι. Οι χριστιανοί του Λιβάνου είναι απόγονοι σταυροφόρων, Ρωμηών (Βυζαντινών), Ελλήνων και ντόπιων, ενώ οι μουσουλμάνοι είναι Άραβες και είναι χωρισμένοι σε ιρανόφιλους (σιίτες) και αραβόφιλους (σουνίτες).

Ο Λίβανος έχει δεχθεί επιθέσεις από τους τζιχαντιστές, αλλά μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να κρατηθεί εκτός χάους, παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί και 1.067.000 Σύρους πρόσφυγες στον βορρά του.

Είναι γνωστό ότι στα προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου οι τζιχαντιστές αλωνίζουν και στρατολογούν, με τον στρατό να αναγκάζεται αρκετές φορές να κάνει επιδρομές για τη σύλληψη υπόπτων.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι φήμες ότι ο Λίβανος δεν θα αντέξει και θα παραδοθεί και αυτός στο χάος. Ήδη οι αραβικές χώρες του Κόλπου, με πρώτη και καλύτερη τη Σαουδική Αραβία, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες και έχουν ζητήσει από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Σχετικά άρθρα