Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έπεσαν προκηρύξεις στη Μοσούλη που προειδοποιούν: “Πλησιάζει η επίθεση”

Έπεσαν προκηρύξεις στη Μοσούλη που προειδοποιούν: “Πλησιάζει η επίθεση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Μια τοπική πηγή από την επαρχία Νινευή, στο βορειοδυτικό Ιράκ, ανέφερε ότι την Κυριακή αεροπλάνα της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από τη Μοσούλη και έριξαν προκηρύξεις στις οποίες αναφέρεται ότι πλησιάζει η ώρα για την απελευθέρωση της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, έχει πληθυσμό κοντά στα 2.000.000 ανθρώπους και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας της Νινευή.

Η Μοσούλη απέχει 405 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης και καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Με τις προκηρύξεις που έριξαν τα ιρακινά αεροπλάνα προειδοποίησαν τον πληθυσμό της Μοσούλης να προετοιμαστεί για πόλεμο.

“Προκηρύξεις έπεσαν στη Μοσούλη, στη Ταλ Αφάρ, στη Καγιάρα και στη Σούρα. Περιείχαν γενικές οδηγίες στους πολίτες σχετικά με την επικείμενη έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Μοσούλης”, είπε η πηγή μιλώντας σε ιρακινά Μέσα.

Υπενθυμίζουμε ότι και πριν την έναρξη της επιχείρισης για την απελευθέρωση της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ στο δυτικό Ιράκ, ιρακινά αεροπλάνα πάλι είχαν ρίξει προκηρύξεις καλώντας σε εκείνη την περίπτωση τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Στην περίπτωση της Μοσούλης όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Τόσο γιατί μια πόλη 2.000.000 ανθρώπων δεν αδειάζει εύκολα, αλλά ακόμα κι εάν αδειάσει που θα στεγαστούν τόσοι πρόσφυγες;

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος δεν αφήνει τους κατοίκους να φύγουν γιατί του είναι αναγκαίοι τόσο ως υπήκοοι όσο κι ως ανθρώπινες ασπίδες.

Για αυτό και οι ιρακινές Αρχές στις προκηρύξεις που έριξαν έδωσαν οδηγίες στους αμάχους πώς να προστατευθούν όταν αρχίσει η μάχη, που αναμένεται η μεγαλύτερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στη Μέση Ανατολή από την αρχή του “ιερού πολέμου” (τζιχάντ) στην περιοχή.

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι συνολικές ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείριση απελευθέρωσης της Μοσούλης υπολογίζονται σε 30.000 στρατιώτες, πολιτοφύλακες, αστυνομικούς, παραστρατιωτικούς και ατάκτους.

Να υπογραμμίσουμε, κλείνοντας, τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει από το νέο προσφυγικό κύμα που θα προκληθεί από την επίθεση στη Μοσούλη.

Οι ιρακινές Αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν προετοιμαστεί για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες. Έχει όμως το Ιράκ τις δυνατότητες να περιθάλψει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που θα φύγουν από τη Μοσούλη;

Σχετικά άρθρα