Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλόντια Ροθ: Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με τους πρόσφυγες

Κλόντια Ροθ: Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με τους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κλόντια Ροθ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η Ευρώπη επέτρεψε στον εαυτό της να καταντήσει μοιρολατρικά εξαρτημένη από τον Τούρκο Πρόεδρο, του οποίου η καταστολή στην αντιπολίτευση και στην κουρδική μειονότητα θα μπορούσε να έχει συνέπειες στην Ευρώπη, δήλωσε μιλώντας στη Die Welt την Κυριακή η αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πολιτικός των Πρασίνων, Κλόντια Ροθ (Claudia Roth).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια άκρως προβληματική συμφωνία με την Τουρκία τον Νοέμβριο, λέει η Ροθ, ώστε να αναχαιτίσει τη μεταναστευτική κρίση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης δίχως βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

“Ανησυχώ πολύ για την Ελλάδα. Η χώρα έχει αφεθεί στη μοίρα της από τους Ευρωπαίους εταίρους εδώ και μήνες. Το μότο τους είναι, “Κακοτυχία, εάν η Μεσόγειος είναι έξω από την πόρτα σου”. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πηγή χρηματοδότησης που συνήθως κρατείται για τις αναπτυσσόμενες χώρες”, είπε η Ροθ.

“Η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι κατά πολύ παραπάνω και τώρα έρχεται και η ανθρωπιστική κρίση. Όσο η Ελλάδα δεν ανακουφίζεται σημαντικά, θα υποδαυλιστούν συγκρούσεις”, είπε, προειδοποιώντας για την άνοδο της δημοτικότητας των ακροδεξιών εξτρεμιστών πολιτικών.

“Οι πολιτικές της λιτότητας και η σκληρή συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έναντι της Αθήνας μετά βεβαιότητας έχουν προκαλέσει αντιγερμανικά συναισθήματα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα η Μέρκελ, με την προσφυγική πολιτική της, αισθάνεται την αντίσταση στη γερμανική κυριαρχία”, είπε η Ροθ, εννοώντας ότι πολλές χώρες αντιδρούν στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ γιατί βρήκαν ευκαιρία να εναντιωθούν στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Η Ροθ επεσήμανε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, είναι πρόθυμη να κλείσει την οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές καταβάλλοντας το όποιο τίμημα.

Η ίδια χαρακτήρισε τη συμφωνία που έκλεισε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία τον Νοέμβριο, για καταβολή στην Άγκυρα 3 δισ. ώστε να κρατήσει εκεί τους πρόσφυγες, “άκρως προβληματική”.

Υποστήριξε ότι ο Ερντογάν εκβιάζει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να κλείσει μαζί του συμφωνία, κάνει τα στραβά μάτια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Αυτός [ο Ερντογάν] αυξάνει μαζικά την πίεση στην αντιπολίτευση και στις μειονότητες στη χώρα του, και διεξάγει έναν βάρβαρο πόλεμο ενάντια στους Κούρδους στα νοτιοανατολικά. Στο Ντιγιάρμπακιρ, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχουν φυλακιστεί και λιμοκτονούν. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η εκστρατεία του Ερντογάν ενάντια στους Κούρδους έχει επιπτώσεις στη Γερμανία και στη συριακή κρίση, που η πολιτική του κλιμακώνει τη σύγκρουση, είπε η Ροθ.

Τη Δευτέρα οι αντιπροσωπείες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας συναντιούνται στις Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να αναφερθούν στον ρόλο του Ερντογάν στη συριακή κρίση, στις επιθέσεις του στους Κούρδους και στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, είπε η Ροθ.

“Η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος. Η ανάμιξη του Ερντογάν κλιμακώνει τον πόλεμο στη Συρία και η βίαιη καταστολή των Κούρδων προκαλεί περισσότερους πρόσφυγες, αυτούς που φεύγουν από τις κουρδικές περιοχές”.

“Ανησυχώ ότι η σύγκρουση με τους Κούρδους θα μεταφερθεί και στη Γερμανία από την Τουρκία. Θυμάμαι καλά τη δεκαετία του 1990, όταν Κούρδισσες στέκονταν στους δρόμους και αυτοπυρπολούνταν. Στο Ανόβερο, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, η παλιά διαμάχη μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σποραδικά αφυπνίζεται. Για αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία”.

Διαβάστε σχετικά τι σας έγραφε το TRIBUNE στις 26 Φεβρουαρίου: Ο Ερντογάν με τους πρόσφυγες ανατινάζει την Ευρώπη – Όλο το σχέδιο «τελικής λύσης»

Σχετικά άρθρα