Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απάντησε ο Ρέντσι για τη φημολογούμενη εισβολή της Ιταλίας στη Λιβύη

Τι απάντησε ο Ρέντσι για τη φημολογούμενη εισβολή της Ιταλίας στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ιταλία, Λιβύη, Ματέο Ρέντσι, Τζιχαντιστές,

Το ενδεχόμενο διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για μία ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη λύση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Όπως εξήγησε, η επέμβαση των διεθνών δυνάμεων στη χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον, υπήρχε η θετική έγκριση της επίσημης και νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα απαιτήσει τις αναγκαίες κοινοβουλευτικές και οργανωτικές διαδικασίες» διευκρίνισε, στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «50 μέλη των ειδικών δυνάμεων του ιταλικού στρατού είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, μαζί με ομάδες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Λιβύης».

«Μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν σενάρια περί ενός ιταλικού πολέμου στη Λιβύη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σχολίασε σχετικά, ο Ρέντσι.

Την Πέμπτη η ψευδοκυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, επιδοκίμασε μέσω “υπουργού” της την πιθανότητα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη η Ιταλία.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο «υπουργός» Εξωτερικών της ισλαμιστικής μη αναγνωρισμένης διεθνώς «κυβέρνησης», Αλί Ραμαντάν Αμπουζακούκ.

Στη Λιβύη υπάρχουν στην παρούσα φάση δύο κυβερνήσεις. Η διεθνώς αναγνωρισμένη που εδρεύει στο Τομπρούκ και μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων που έχει καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Επικροτούμε το γεγονός να αναλάβει η Ιταλία ηγετικό ρόλο σε μια διεθνή επέμβαση στη Λιβύη στον πόλεμο ενάντια στις συνεχώς αυξανόμενες δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Αμπουζακούκ στην ιταλική Corriere della Sera.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο η Ιταλία προσεκτικά να συντονιστεί με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης και τις ένοπλες δυνάμεις που αυτή διαθέτει, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη επιχειρησιακή αλλαγή από μια νομιμοποιημένη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία σε ανοιχτή παραβίαση της κυριαρχίας της Τρίπολης.

Στις 10 Φεβρουαρίου το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να στείλει 50 στρατιώτες στη Λιβύη, ως στρατιωτικούς συμβούλους. Να σημειωθεί εδώ ότι όπως αποκαλύφθηκε στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη έχουν στείλει η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά άρθρα