Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γυναίκα στη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μπαν Κι Μουν, Μπάρακ Ομπάμα, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Nα προωθήσει την εκλογή γυναίκας για τη θέση γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαν Κι Μουν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του οργανισμού. Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία – θα προτείνει έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν στο τέλος του χρόνου.

«Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα», είπαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.
Από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «ενώ θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων».

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.

Σχετικά άρθρα