Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία “ξύνεται στη γκλίτσα” του Ιράν…

Η Σαουδική Αραβία “ξύνεται στη γκλίτσα” του Ιράν…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αχμέτ Νταβούτογλου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Μέση Ανατολή, Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τουρκία, Χεζμπολάχ,

Νέο βάθος φαίνεται ότι λαμβάνει η σεκταριστική αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, με αφορμή την απόφαση έξι σουνιτικών δυνάμεων του Κόλπου να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, που είναι σύμμαχος του σιιτικού Ιράν.

Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν αποκάλεσε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της «νέο λάθος» που θα υπονομεύσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Τόνισε δε ότι το Ιράν είναι «περήφανο» για την Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Τεχεράνη και Χεζμπολάχ είναι δύο από τους κυριότερους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν την επί το πλείστον σουνιτική ένοπλη αντιπολίτευση.

Στη χθεσινή απόφασή του για τη Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου – που αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν – κατηγόρησε τη λιβανέζικη οργάνωση ότι σχεδιάζει «εχθρικές ενέργειες» στα εδάφη του, αλλά και για προσπάθεια στρατολόγησης νέων σε «τρομοκρατικές πράξεις».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι σουνιτικές δυνάμεις του Κόλπου έχουν λάβει μία σειρά μέτρων με άμεσο ή έμμεσο στόχο τη Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό του καθεστώς Άσαντ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Το Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε θέσει παλαιότερα σε ισχύ, για τον εξοπλισμό του λιβανέζικου στρατού με γαλλικά όπλα.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πρόκειται να επισκεφθεί στο μεταξύ επίσημα το Ιράν στις 4 Μαρτίου. Η επίσκεψη αυτή, θα προσφέρει στις δυο χώρες την ευκαιρία να συζητήσουν τις εκ διαμέτρου διαφορετικές τους απόψεις σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία.

Η Τεχεράνη, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία τοποθετείται στους μεγαλύτερους εχθρούς του και στηρίζει την σουνιτική αντιπολίτευση. Η Τουρκία έχει επίσης καλές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, η οποία έχει μειώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν.

Σχετικά άρθρα