Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Έδεσε” η στρατιωτική συμμαχία Κύπρου – Αιγύπτου

“Έδεσε” η στρατιωτική συμμαχία Κύπρου – Αιγύπτου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ενέργεια, Κύπρος, Χριστόφορος Φωκαΐδης,

Οι βάσεις για ενίσχυση και των στρατιωτικών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, τέθηκαν την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, στο Κάιρο.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης, είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογο, στρατηγό Σεντκί Σόχμπι.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν το φλέγον ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, που μαστίζει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αντιμετώπιση του άλλου καυτού κεφαλαίου που άπτεται της ασφάλειας στην περιοχή και της τρομοκρατικής απειλής.

Στα θέματα που αφορούν άμεσα στις δύο χώρες κυριάρχησαν τα ενεργειακά, αλλά και η συνεργασία σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Στον τομέα της ενέργειας οι δύο χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ασφάλεια επί της θαλάσσης, με την ανταλλαγή πληροφοριών σε πρώτη φάση.

Μία συνεργασία που έχει προοπτικές να διερευνηθεί και να ενισχυθεί σε πιο πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα ενεργειακών ζητημάτων, ενόψει και των προοπτικών που υπάρχουν μέσω της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.

Εξίσου σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων του υπουργού Άμυνας στο Κάιρο, ο τομέας έρευνας και διάσωσης.

Για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας (ΚΣΕΔ) θα μεταβεί τις επόμενες βδομάδες στην Αίγυπτο για προώθηση της συμφωνίας Έρευνας και Διάσωσης.

Το ΚΣΕΔ μέσα από μία συμφωνία και με την Αίγυπτο ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή, αλλά και τον στόχο να καταστεί κέντρο αναφοράς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Λευκωσία στην ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο στον τομέα της ασφάλειας και της Άμυνας, προτάσσοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, δεσμοί που έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σχετικά άρθρα