Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι απέκρουσαν την επίθεση του ISIS στην Τελ Αμπιάντ – Δεκάδες νεκροί!

Οι Κούρδοι απέκρουσαν την επίθεση του ISIS στην Τελ Αμπιάντ – Δεκάδες νεκροί!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τελ Αμπιάντ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι Κούρδοι αντάρτες του YPG στη Συρία απέκρουσαν την επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, μετά από 16 ώρες σκληρής και ανελέητης μάχης.

Η μάχη ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, στις 23.05, όταν δύο ομάδες τζιχαντιστών από το Ισλαμικό Κράτος, περίπου 50 με 100 άνδρες, επιτέθηκαν στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Τελ Αμπιάντ μέσα από το τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι Κούρδοι του YPG, οι τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος, εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος ανενόχλητοι και μέσα από αυτό επιτέθηκαν πισώπλατα στις κουρδικές θέσεις.

Παράλληλα μια μεγάλη φάλαγγα τζιχαντιστών που ερχόταν από τη Ράκα, την “πρωτεύουσα” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, επιτέθηκε στις κουρδικές δυνάμεις από τα νότια.

Η μάχη έληξε στις 04.00 το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ οι Κούρδοι υποστηρίχτηκαν από αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα που σφυροκόπησαν τις θέσεις των τζιχαντιστών.

Να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος είχαν κάλυψη από το τουρκικό πυροβολικό σε αυτή την επίθεση, το οποίο βομβάρδιζε τους Κούρδους.

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 10 αεροπορικές επιδρομές πάνω στους επιτιθέμενους τζιχαντιστές.

20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν ενώ οι απώλειες των τζιχαντιστών είναι πολλαπλάσιες.

Το φιλοϊσλαμιστικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταδίδει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 τζιχαντιστές στη μάχη, οι κουρδικές πηγές ανεβάζουν τους νεκρούς τζιχαντιστές κοντά στους 80.

Η Τελ Αμπιάντ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Η μισή πόλη ανήκει στη Συρία και η άλλη μισή στην Τουρκία. Η πόλη από την πλευρά της Τουρκίας ονομάζεται Ακτσάκαλε. Το κουρδικό όνομα της πόλης είναι Τζίρε Σίπι.

Η Τελ Αμπιάντ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 30 Ιουνίου του 2014 και για όσο καιρό ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών λειτούργησε ως συνοριακή «πύλη» μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Τουρκίας για το λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών αλλά και για την είσοδο ξένων εθελοντών στο Ισλαμικό Κράτος μέσω Τουρκίας.

Η πόλη απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα Ιουνίου του 2015 και πέρασε στον έλεγχο των Κούρδων του YPG/YPJ.

Σχετικά άρθρα