Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Cumhuriyet αποκάλυψε τις συνομιλίες Τούρκων αξιωματικών με το Ισλαμικό Κράτος

Η Cumhuriyet αποκάλυψε τις συνομιλίες Τούρκων αξιωματικών με το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ ενός ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και πολλών αξιωματικών του τουρκικού στρατού, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν για μια ακόμη φορά τη συνεργασία μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και των τουρκικών Αρχών.

Οι νέες τηλεφωνικές συνομιλίες αφορούν στο να αφήνουν οι Τούρκοι φρουροί στα σύνορα ανενόχλητους να περνάνε τους λαθρέμπορους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Την αποκάλυψη έκανε η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία στο παρελθόν έχει αποκαλύψει τη μεταφορά οπλισμού από το τουρκικό καθεστώς στους τρομοκράτες κι αυτός είναι ο λόγος που οι δημοσιογράφοι Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας, συνελήφθησαν από το τουρκικό κράτος με την κατηγορία της προδοσίας και της «αποκάλυψης κρατικών μυστικών με στόχο την κατασκοπεία».

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκάλυψε τη Δευτέρα η Cumhuriyet περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό “φιλικών” τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ Τούρκων αξιωματικών και του Μουσταφά Ντεμίρ, του οπλαρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εκτίει καθήκοντα “συνοριοφύλακα” του υποτιθέμενου “χαλιφάτου” των τζιχαντιστών, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία που ελέγχει η οργάνωση.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες προέρχονται από φάκελο της τουρκικής εισαγγελίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα αναφέρεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν συναντήσεις με τον Μουσταφά Ντεμίρ και στα σύνορα.

Η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Ντεμίρ λάμβανε χρήματα, ως “ελεημοσύνες” – δωρεές, από τους λαθρέμπορους στα σύνορα και συνεργαζόταν με τους Τούρκους αξιωματικούς.

Η τουρκική κυβέρνηση, γράφει η τουρκική εφημερίδα Todays Zaman, έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι κάνει τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία όπως και ότι έχει βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος στον πόλεμο που διεξάγει ενάντια στη συριακή κυβέρνηση.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη εξαιτίας έρευνας που προκλήθηκε από τις καταγγελίες 6 Τούρκων πολιτών, των οποίων οι συγγενείς εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Έτσι ξεκίνησε η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών 19 υπόπτων και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για 27 υπόπτους.

Μεταξύ των υπόπτων είναι ο οπλαρχηγός Μουσταφά Ντεμίρ, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία και ένας ακόμα ηγετική φυσιογνωμία της οργάνωσης, ο Ιλχάμι Μπαλί.

Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν τον Μπαλί ότι είναι εκείνος που έδωσε την εντολή για τη διπλή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2015, που είχε θύματα -νεκρούς και τραυματίες- εκατοντάδες Κούρδους και Τούρκους αριστερούς ενώ συμμετείχαν σε μια πορεία για την ειρήνη.

Η εισαγγελία παρέπεμψε τον φάκελο με τα στοιχεία στη διοίκηση της 5ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας στη Γκαζιαντέπ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γκαζιαντέπ είναι μια πόλη “προπύργιο” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μέσα στην Τουρκία.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας προσπάθησε να “κουκουλώσει” την υπόθεση ισχυριζόμενο ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι μεταξύ στρατιωτικών και λαθρεμπόρων και όχι μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Συνομιλίες Τούρκων αξιωματικών με τζιχαντιστές

25 Νοεμβρίου 2014, 8.26 μ.μ.

Τούρκος Αξιωματικός: “Εσύ ήσουν αυτός, εκείνος με τον πυρσό;”

Μουσταφά: “Λοιπόν, με έναν μικρό πυρσό, που είσαι μεγάλε αδελφέ; Είσαι εκεί που σου είπα να είσαι;”

Τ.Α.: “Ναι. Σε είδαμε επίσης, οι άνδρες σου…”

Μουσταφά: “Σου είναι εύκολο να μου κανονίσεις να μιλήσω με τον διοικητή εδώ, σε ό,τι αφορά τις δουλειές εδώ; Τι λες εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια επαφή εδώ ενώ σας βοηθάμε…”

Τ.Α.: “ΟΚ, εάν υπάρξει ανάγκη, να με ενημερώσουν εδώ”.

Μουσταφά: “Εάν θα είναι αρκετό για να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να διευθετήσουμε το θέμα, κανένα πρόβλημα”.

Τ.Α. “Θα το περάσω τώρα. Έχω δύο φυλάκια εδώ. Εάν το κακό χειροτερέψει, θα το πω στον διοικητή του φυλακίου και θα ρίξει μια ματιά…”.

Ώρα 7.12 μ.μ.

Τηλεφωνική κλήση από κινητό τηλέφωνο δηλωμένο στο όνομα Α.Β.

Α.Β.: “Είμαστε εδώ όπου του έδωσες το όχημα, είμαστε μέσα στο ναρκοπέδιο. Θα ανάψουμε ένα φως. Έχουμε πράγμα, έλα από αυτή τη μεριά, οι άνδρες είναι εδώ…

Μουσταφά: “Ο.Κ. μεγάλε αδελφέ, έρχομαι”.

Α.Β. “Έλα αμέσως, είμαι μέσα στο ναρκοπέδιο με έναν πυρσό, έλα τρέχοντας”.

Μουσταφά: “Ε, λοιπόν μεγάλε αδελφέ, είναι το σημείο όπου έδωσα στον υποσμηναγό Μπουράκ ένα αυτοκίνητο;

Α.Β.: “Ναι, λίγο παρακάτω από εκείνο το σημείο. Τα δύο οχήματά μας είναι από την τουρκική πλευρά”.

Μουσταφά: “Ο.Κ.”.

Α.Β.: “Είμαστε επίσης μέσα στο ναρκοπέδιο”.

Μουσταφά: “Θα είμαι αμέσως εκεί μεγάλε αδελφέ”.

Σχετικά άρθρα