Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινός Αξιωματούχος: Η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ για να μας αποσπάσει από το ISIS

Ιρακινός Αξιωματούχος: Η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ για να μας αποσπάσει από το ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος, δίχως την έγκριση της Βαγδάτης, αποτελούν προσβολή και μια προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να αποσπαστεί η προσοχή του Ιράκ από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη στο Sputnik.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία εισέβαλε στο βορειοδυτικό Ιράκ, στην επαρχία της Νινευή, με 1.200 στρατιώτες και 25 άρματα μάχης δίχως την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων γελοίων δικαιολογιών, ότι τα στρατεύματά της μπήκαν στο Ιράκ για να προστατεύσουν Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους που είχαν εγκατασταθεί σε μια βάση κοντά στη Μοσούλη και εκπαίδευαν τοπικές πολιτοφυλακές που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

“Μιλώντας ειλικρινά, ήταν μια προσβολή που δεν μπορεί να εξηγηθεί. Το Ιράκ, ένα κυρίαρχο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να το ανεχτεί. Η χώρα μας είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αυτή η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των Ιρακινών από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μοιάζει πολύ περίεργη”, δήλωσε ο Άχμεντ Τζαμάλ.

Ο Τζαμάλ πρόσθεσε ότι Τούρκοι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών επισκέφτηκαν το Ιράκ και διαβεβαίωσαν το ιρακινό υπουργείο ότι τα στρατεύματά τους θα αποσυρθούν.

“Εκπλαγήκαμε όταν μετά την επιστροφή τους στην Άγκυρα, είπαν ότι οι δυνάμεις τους θα παραμείνουν. Βεβαίως, αυτό ήταν κόντρα στις συμφωνίες μας και μας παρακίνησε να διαμαρτυρηθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, αποκάλυψε ο Τζαμάλ.

Σύμφωνα με τον Τζαμάλ η Τουρκία πρέπει να σηκωθεί και να φύγει από το Ιράκ “αργά ή γρήγορα”.

Σχετικά άρθρα